Denne konserten må du få med deg

D0CFAF2B-30E6-4EF2-B732-6D463B90A884American Aquarium utga nylig det fantastiske albumet «Lamentations». I kveld spiller låtskriver og vokalist BJ Barham i Rootsy Musics konsertserie «For The Sake Of The Song»(https://www.facebook.com/rootsymusic).

Dette er en serie der låtskriveren og sangen er det primære. Som Townes Van Zandt sang: «Maybe she just has to sing. For the sake of the song». Vi befinner oss i Americana-landskapet, som jo er en ganske omfattende musikalsk retning. Konsertene strømmes fra låtskriverens stue. I denne serien har jeg tidligere sett artister som Chip Taylor og Robbie Fulks, og også vår egen Johan Berggren har vært i aksjon. En rekke andre flotte artister har allerede gitt konserter eller skal gi konserter, se liste nederst i saken. For at dette konseptet skal fungere, må artistene nettopp ha de gode sangene som kan bære frem historiene nesten på egenhånd.

Og gjett om frontmann i American Aquarium har disse sangene! Vi er flere som har «Lamentations» som en sterk kandidat til årets beste album. Da jeg skrev om albumet for tre uker siden, var mitt eneste forbehold at kanskje albumet traff for godt for raskt. Nå er jeg overbevist: «I’m in it for the longhaul», som det heter på den mektige avslutningslåta.Konklusjonen min den gang var at «Lamentations» har innholdsrike tekster, nydelig produksjon med flotte musikalske detaljer, sterke og akkurat passe varierte melodier. Vi får beskrivelser av de som faller utenfor i det amerikanske samfunnet samt mer personlige og nydelige hjerteskjærende låter. På «Lamentations» er det sanger som helt sikkert vil innby til allsang på konserter, ikke fordi sangene er lettvinte,heller fordi melodiene og de treffende tekstene innbyr til det.

1E23D0DB-46A4-4862-8F70-1DDFB0F19989

I dette nedstrippete formatet får vi sikkert tid til på dvele ekstra ved tekstene, og BJ Barham vil kanskje fortelle om bakgrunnen for sangene. Det er flere onelinere på «Lamentations» som i hvert fall gir meg en ekstra bonus. På«How Wicked I Was» forteller hovedpersonen om et fremtidigforhold til dattera: «When shadows go bump in the night// I’ll pull her close, hold her tight// I just hope she never sees//The only monster in this house is me”. Sterk bekjennelse, det der.

Låten «Starts With You» er en riktig gladlåt — i hvert fall imin verden— selv om det heter: «They say you’re only as sick as your secrets//If that’s the truth then friend I’m dying” og“Baby, them sad songs are the only things that make me happy». Men hør: “Any day that ends in «y» is a good day to wreck it//Rip it all to pieces just to start brand new//But then I met you and changed my way of thinking//Now I don’t want a day that doesn’t start with “you””. Genialt i mine ører. Og slik kunne jeg fortsatt.

Skal jeg forsøke å sammenlikne BJ Barham med andre artister, må jeg nevne Bruce Springsteen («Nebraska», «Ghosts Of Tom Joad»), Steve Earle og kanskje også Drive-By Truckers og tidligere samarbeidspartner Jason Isbell. Vi gleder oss til å høre BJ Barham i kveld! Under en oversikt over andre konserter i «For The Sake Of The Song»:

26/4 Chip Taylor
30/4 Our Man In The Field (aka Alex Ellis)
3/5 Robbie Fulks
7 /5 Lee Bains III
10/5 Steven Collins (Deadman)
14/5 Kim Richey
17/5 Johan Berggren
21/5 BJ Barham (American Aquarium)
24/5 Leeroy Stagger
28/5 Phil Campbell (The Temperance Movement)
31/5 Joe Nolan
4/6 Sid Griffin
7/6 Anthony D’Amato
11/6 Trapper Schoepp
14/6 Lilly Hiatt
18/6 Richard Lindgren
21/6 Bob Woodruff
25/6 Sean Walsh (The National Reserve)
28/6 Will Kimbrough

Foto:Rootsy Music (pressebilde)


Publisert

i

, ,

av

Kommentarer

Legg igjen en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *