Derfor elsker jentene Jostein Bever

Det er mye som går meg hus forbi, men akkurat dette med Jostein Bever gnager meg mer enn en del annet: Jeg skjønner ham rett og slett ikke!! 

Jo, jeg forstår at han er en pen gutt som har slått gjennom på internett og som appellerer til uskylden i jentesinnet med sine ærlige meldinger i sosiale medier.

Men jeg fatter ikke at pikehylene kan nå opp i frekvenser som det er lenge siden mine finstemte ører fanget opp (der går nok en ting meg hus forbi!).  Oppstyret rundt The Beatles, Rolling Stones og Elvis Presley var forståelig, de hadde jo noen klokkerklare talenter.

Men, men, men…Justin Bieber?

Danskene har kommet opp med det treffende begrepet ‘tøsedreng’. Det går rett til kjernen av problemet jeg har med Jostein Bever:

Er det faktisk slik at de androgyne er i ferd med å ta over jorda? Kanskje mannen som menneske rett og slett snart er historie – om noen årtier vil det muligens kun være enkelte mennesker som minner om menn igjen?!

Men før det skjer, må jeg finne ut av Bever-gåten. Eksperter finnes det jo, til og med i egen familie.

Eldstedatter Julie (19) tilbyr Popklikks lesere fire hovedgrunner for at den unge, kvinnedominerte skaren av fans simpelthen bare elsker Justin Bieber:

– Han er nok første steg for jenter som befinner seg i den seksuelle oppvåkningsfasen. Det er jo tenåringer som utgjør den største skaren av fans. Så lenge han ser såpass jentete ut, er imaget jomfruelig og overhodet ikke truende. Han er den perfekte inkarnasjon på hvordan de drømmer sexpartneren skal være.

Hmm, som jeg skulle sagt det selv.

– Men kanskje like viktig er det at han er symbolet på vår generasjon. Han ble kjent gjennom sosiale medier og på YouTube. Og har fortsatt med å leve ut livet sitt gjennom de kanalene. Han er som oss; han deler alt. Hans canadiske bakgrunn med enslig mor som slet seg gjennom lavtlønnsjobber i oppveksten og hans personlige oppfatninger, gjør at han blir enda mer troverdig. Han viser at alt er mulig, ‘Never say Never’ og ‘Believe’: Du skal aldri tvile på deg selv, du kan klare alt, suksess er å være seg selv. Dette appellerer til unge jenter. Han beskrives som en jordnær fyr, derfor var det krise da han ble tatt i å røyke dop. Fansen dro i gang en kampanje og noen jenter kuttet seg selv for å få ham til å slutte. Det var like stor krise for dem, fordi det skadet det rene imaget til Justin Bieber.

Det er på dette tidspunktet Julie plutselig stopper og bedyrer at hun overhodet ikke er noen Belieber. Hun var ikke i nærheten av å vurdere å gå på konsertene på Telenor Arena, i motsetning til lillesøstrene.

– Men du må også huske på at timingen hans var helt korrekt. Dette kom i tiåret etter at boybandene hadde rådet grunnen. Det var tomrom etter denne typen overfladisk musikk, og det måtte gå en stund før en ny generasjon kunne oppdage sjangeren igjen. Det var rett tidspunkt, nå har både One Direction og The Wanted hevet seg på bølgen. Men det at Justin Bieber var først, gjør nok at han er blitt størst.

Nå merker jeg at jeg snart faller av tenåringskarusellen. Det merker datteren min også, hun skynder seg å føye til:

– Han har nok også hatt veldig bra rådgivere som har hjulpet til med å bygge ham opp. Han har appell gjennom å kunne danse og ha en fin stemme. Låtene er fengende, og han fremstår som kul; prototypen på ‘swag’. Jeg synes ikke selv han har særlig utstråling, men det synes jo alle andre, ser det ut som. Og de som ikke liker ham, de hater ham og alt det han står for. Det bygger bare lojaliteten blant Belieberne enda sterkere.

Men hva så med fremtiden til Bever, kan suksessen vare?

– Ikke kall ham Jostein Bever, pappa, det er lite respektfullt. Og ja, han har absolutt muligheten til å bringe dette videre inn i voksenalderen. Det avhenger igjen av apparatet rundt ham som virker solid. Men han må passe seg. Når han nå har begynt å bli ‘bad boy’ så bryter det med det uskyldige imaget. Er det smart å bygge nytt image? Jeg tror ikke det, vi har mer enn nok av de såkalte ‘gangsterne’. Når alt kommer til alt er spørsmålet om han skal bli eldre sammen med fansen, eller om han skal få nye, yngre fans, sier Julie (19) før hun flyr ut til ny rullerunde med russebussen.

Jeg tror jeg finner meg en beverdam å avkjøle meg i. Der er nok livet atskillig enklere.

Herman Berg
Herman Berg

Tidligere nyhetsredaktør i digi.no og redaktør av ABC Nyheter. I skrivende øyeblikk daglig leder i et selskap som gir ut papirmagasiner. Elsker musikk.

Artikler: 233