Derfor elsker vi hårete legger og sur sekkepipe

Admiral Fallow, RM Hubbert, Django Django, The Fratellis, The View, Paolo Nutini.

Ukjente artister? Ja, også for Popklikk – inntil en reise gjennom det skotske musikklandskapet ga oss en rekke oppturer.

Nå er det få sekkepiper å finne, med unntak av gamlingene i Big Country som har sekkepipeliknende gitarer. Kløende kilter og hårete legger er muligens mer utbredt på den skotske rockescenen enn i andre land, men først og fremst finnes det en flora av glimrende grupper og artister.

Ta for eksempel Louis Abbott og hans Admiral Fallow. Bandet ble dannet i 2007 og er fra Glasgow. Abbott skriver sangene selv og forteller at alle tekstene er hentet fra oppveksten. Selvbiografi kan være både sårt og vanskelig, men Admiral Fellow gjør det til en lek.

«Isn’t This World Enough??»

Så er det RM Hubbert. Fjorårets utgivelse «Thirteen Lost & Found» er nominert til «The Scottish Album of the Year Award» (i konkurranse med 16 andre album). Men han skiller seg ut på et område; ett som burde vært en opplagt sak for skotske artister: Han opptrer på klingende skotsk!

Det låter strålende. Gitaristen Hubbert har opptrådt siden 1993, men kom først med sin solo debutplate i mars 2010. Og  gudene må vite at han trenger en oppmuntring. Før solodebuten «First & Last» døde begge foreldrene hans, og han fikk diagnosen kronisk deprimert.

Dermed var det bare rett og rimelig at frontfiguren i Glasgow-bandet Franz Ferdinand, Alex Kapranos, kom Hubbert til unnsetning sammen med en rekke andre artister og gamle/nye venner. De har samarbeidet med Hubbert på hver av de 11 låtene på album nummer 2, «Thirteen Lost & Found».

«Car Song»

(RM Hubbert med Aidan Moffat & Alex Kapranos)

Django Django er nok litt mer kjent og er i likhet med den forrige artisten blitt nominert i klassen for årets album i Skottland. Vinneren annonseres forøvrig den 20. juni.

Kvartetten Django Django møttes på Edinburgh College of Art, men ventet med å danne et band til 2009 da de hadde slått seg ned i London. Kun to av de fire medlemmene er skotter, frontfigur David Maclean er yngre bror av Beta Bands keyboardist John Maclean. Debutalbumet fra januar 2012 har samme navn som bandet, og i det britiske musikkmagasinet New Musical Express havnet albumet på tiende plass blant de 50 beste som magasinet kåret i fjor.

I en liknende kåring hos amerikanske Rolling Stone Magazine havnet platen på 26. plass

Først kan dere lytte til denne tre år gamle låten som burde ha blitt en klassiker allerede:

«WOR» (2010):

Deretter «Default» (2012):

Så MÅ vi ta med The Fratellis, som til forveksling minner om et langt mer kjent britisk band. Gjett hvilket!!

Hmmm, kan det være T Rex? Et lite øyeblikk ble jeg i tvil om T Rex’ frontfigur Marc Bolan hadde gjenoppstått (han døde i en trafikkulykke i 1977) Låten «Chelsea Dagger» fra 2006 har 5,2 millioner avspillinger på YouTube etter at den ble lastet opp i februar 2010. Det skjønner vi veldig godt:-0

Derfor plusser vi ikke på med én, men to låter til fra Glasgow-trioen:

«Flathead (US Version)

«A Heady Tale»

Bandet består av Jon Fratelli (John Lawler), bassist Barry Fratelli (Barry Wallace), and trommeslager Mince Fratelli (Gordon McRory)

Men hvor bliver de skotske kvinnene av? Vi var sikre på et skup da vi traff på en meget talentfull vokalist i Adele Bethel som fronter bandet Sons & Daughters….bare for å finne ut at bandet ble oppløst på tampen av fjoråret.

Her er «Gilt Complex» (2007)

Er det så bare Amy McDonald igjen? Nei da, opp av esken dukker Penny Black og den magiske «My Next Trick». Den er imidlertid fra 2011, vi håper snart å høre noe ferskere fra Penny.

Da er det på tide å bli introdusert til The View som i 2007 føk rett til topps på den offisielle britiske albumlisten med debutalbumet «Hats Off to the Buskers»

Her er  «Same Jeans» (2006/07):

Til sammen er det blitt fire langspillplate-utgivelser på The View, i tre av tilfellene er de gått helt til topps på den skotske albumlisten.
Her er «Tacky Tattoo» fra 2012:

Før vi går til den siste artisten må Popklikk uttrykke sin skuffelse over at Idlewild fra Edinburgh ikke lenger holder sammen. Seks plater er det blitt siden 1995, men i september i fjor sa gitarist Rod Jones at det er usikkert når bandet ville komme sammen igjen.

Mens vi venter. koser vi oss med «No Emotion»
http://www.youtube.com/watch?v=agMreKbmXtU&feature=share&list=PLF3355ABCEEB9F997

Den siste på listen er Paolo Giovanni Nutini. Han har til nå gitt ut to album siden 2006. Den siste, «Sunny Side Up» (2009) gikk til gjengjeld rett til topps på den britiske albumlisten. Og albumet solgte meget bra; det var det åttende mestselgende albumet i 2009 og det sjette året etter.

«Candy» (2009):

«Pencil Full Of Lead» (2009):

Vi venter spent på neste utgivelse og slår i mellomtiden fast at skottene slett ikke er er gjerrige. Spesielt ikke når de skal dele sine glimrende talenter med oss andre.

Herman Berg
Herman Berg

Tidligere nyhetsredaktør i digi.no og redaktør av ABC Nyheter. I skrivende øyeblikk daglig leder i et selskap som gir ut papirmagasiner. Elsker musikk.

Artikler: 233