Dramatisk og melodiøs indierock

Plateanmeldelse: Wye Oak – «Every Day Like the Last» (album, 2023)

Denne amerikanske indierockduoen fra Baltimore har gitt ut skiver jevnt og trutt siden 2008 uten at de har vært fanget nevneverdig opp på radaren til undertegnede, men med det nye albumet «Every Day Like the Last» stiller den saken seg annerledes. Wye Oak eldes med stil. Gruppa består av Andy Stack og Jenn Wasner og sounden deres har blitt beskrevet som indierock med innslag av støy- og drømmepop. 

Albumet «Civilian» (2011) ble gjennombruddet, mens «Shriek» (2014) var en elektronikabasert affære. Etter den tid har Wye Oak gått tilbake til det tradisjonelle og gitarbaserte uttrykket og på den nye plata supplerer de med smektende melodiøs americana og hint av irsk folkemusikk.

Skiva åpner med den svært stemningsfulle og gode tittellåten. Vi får steel-gitaren rett i fanget, og versene har minst én fot godt innenfor folkrocken. Men det er låt nummer to som virkelig imponerer her, den knallsterke indierockeren «I Learned It From You», med sine The National-tunge pianoakkorder og The Shins-aktige sans for den dramatiske melodilinja. Folk-elementet ligger i fela som nesten umerkelig kommer inn litt ut i låten som har det meste. Her smeltes arrangement og idé sammen i en perfekt produksjon.

De påfølgende sporene «TNT» og ikke minst, «Its Way With Me» har også mye tradisjonell americana i seg, på den gode måten. Den riffbaserte og støypopete «Fortune» rister liv i liket igjen.«Evergreen» byr på mer støypop mens «Fear Of Heights» byr på sammensatte stemninger og saksofon(!).

Første halvdel av plata er en anelse sterkere enn siste del, men dette er like fullt ei skive som burde kunne gi Wye Oak en enda større tilhengerskare.  

Foto: Merge Records

Jon Erik Eriksen
Jon Erik Eriksen
Artikler: 195