Ekte hat-trick i sommersola

ABBEFBF6-95DB-4D15-84FC-FFDDD76EE41DDet gis ut så mye bra norsk musikk for tiden at Popklikk-redaksjonen nesten besvimer av glede og hetetokter. Her kan du lese om tre knallsterke norske låter vi har hørt ekstremt mye på den siste tiden:

The Northern Belle: «Late Bloomer»

The Northern Belle blir bare bedre og bedre. Hvor skal dette ende, liksom? Mange vil nok plassere dem i americana-båsen ved første ørekast, men i mine ører er det først og fremst bandets evne til å tilføre musikken pop’ete og melodiøse muskler som treffer. Noe de tre siste singlene, «Remember It», «Gemini» og «Late Bloomer», er høyverdige eksempler på. Tre svært iørefallende låter med røtter i vestkystrock slik den ble formidlet tidlig på 70-tallet. Sistnevnte låt, der essensen av Fleetwood Mac og The Byrds stikker innom, er så vanedannende at hjernekontoret umiddelbart forlanger mer. Den varme og besnærende stemmen til Stine Andreassen er kledd i et så sobert og delikat lydbilde at sommeren blir, om mulig, enda varmere. Bravo!

Terje Torkellsen: «Don’t Demystify»

Hvorvidt han er Norges mest lovende låtskriver, som presseskrivet hevder, kan selvfølgelig diskuteres, men at Torkellsen er en sabla god artist er det ingen tvil om. Med bakgrunn fra herlige band som Hockney og Mats Wawa, kliner han til med nydelige og lett naivistiske «Don’t Demystify». En elegant og minimalistisk låt som leker seg litt med både pop-og countrysjangeren. Det kanskje beste med sangen er at den har universelle trekk; jeg føler jeg har hørt den før, uten at jeg helt klarer å plassere den. At Torkellsens to foregående singler, som er litt mer pimpa opp lydmessig, også er svært gode, lover godt for det som fort kan vise seg å være Norges mest lovende låtskriver.

Marianne Sveen: «Look Away»

I 2015 forlot Marianne Sveen Katzenjammer for å konsentrere seg fullt og helt om sin egen musikk, og nå er hun her med den første smakebiten fra albumet «Next Of Kin» som slippes i høst. Og hvilken smakebit! «Look Away» bygges opp bit for bit og blir bare bedre og bedre etterhvert som låten vokser seg større og større. Lydbildet, som etterhvert fylles opp med nydelige blåsere og strykere, gir rom for nyanser og detaljer samtidig som Sveens stemme får skinne. «Look Away», som befinner seg et sted midt i mellom folk og pop, er på en og samme tid både melodiøs og ettertenksom, noe som igjen tilfører låta det lille ekstra. Så joda, det er bare å glede seg til fortsettelsen.

Foto: Platecovre/promobilde

Espen A. Amundsen
Espen A. Amundsen

Idéhistoriker og tidligere musikkredaktør i ABC Nyheter.

Artikler: 1655