Ekte vare

717FE99C-CD90-407B-B039-DA43207135F2Ukens Popklikk-reprise: SUSTO – «Stories» 

SUSTOs kosmiske «post country-rock» er særpreget av vanedannende melodier og personlige tekster om det gode og vonde i livet. Om knapt en uke, nærmere bestemt den 27. august, kan du oppleve bandet live på John Dee i Oslo. Spør du Popklikk, er det møteplikt!

Bandet fra Charleston i USA har blitt behørig omtalt her på Popklikk. Andreplata & I’m Fine Today ble hyllet på Popklikk og var definitivt et av årets album i 2017! Ikke glem å ta en lytt på den selv-titulerte debutplata heller. Inspirasjonskilder som Wilco og Whiskeytown skinner kanskje noe mer gjennom der, men den har noen perlelåter som du vil nynne på utover høsten

SUSTO er et band som har brukt sosiale medier og YouTube aktivt. Stories er opprinnelig en serie på ni korte filmer på YouTube der i hovedsak låtskriver og vokalist Justin Osborne forteller om bakgrunnen for noen av bandets låter som forrett, med en alternativ versjon av låtene som hovedrett.

De aller fleste låtene er tatt opp spesielt for serien, i det jeg vil kalle hjemlige omgivelser. Dette gir låtene en nærhet og nerve som av og til overgår de mer produserte versjonene på studioplatene. I tillegg gir SUSTO oss en coverlåt (gospelklassikeren «I’ll Fly Away» i duett med BJ Barham) og en ny versjon av den første singelen de ga ut: «Chillin’ on the Beach With My Best Friend Jesus Christ». Denne låta er en humoristisk meditasjon over religion, oppvekst og det å trekke seg ut av det religiøse, men samtidig ha en tilknytning til fortiden gjennom familie, kultur og identitet.

I det hele tatt oppsummerer «Chillin’» mye av det SUSTO står for. De er dypt seriøse når de synger om temaer som livet, døden, kjærligheten og vennskap, men de går ikke av veien for et humoristisk skeivblikk på tingenes tilstand. Dette reflekteres også i den til nå uutgitte «Drug Money» der teksten er en fantasi om oppgjøret mot en lokal dop-selger som på nattetid kuttet opp bildekkene deres.

Ellers får vi servert nydelige versjoner av flere av godlåtene på & I’m Fine Today. «Hard Drugs», en hjerteskjærende låt om vennskap, presenteres i en liveversjon der Justins vokal bygges rundt funklende gitarer og et fint driv. «Diamond’s Icaro» som er skrevet av bandets trommeslager (og grafiske formgiver) Marshall Hudson, er enda mer nedstrippet enn på platen i en nydelig akustisk versjon.

Sørstatslåta «Cosmic Cowboy» sitrer av historie og identitet ornamentert av et dylansk munnspill. Og «Jah Werx» er om mulig enda sløyere på Stories enn den er i original versjon. Med disse og de andre låtene på Stories,viser SUSTO seg som et band som kan spille på flere strenger. De kan både rocke og ta det ned et hakk eller to. De leverer varene i nedstrippete live-versjoner spilt inn i stua og på scenen. De tuller med religion, men viser samtidig respekt for menneskers ulike liv. De er ekte vare.

 

 

Espen D.H. Olsen
Espen D.H. Olsen
Artikler: 165