En av 70-tallets viktigste engelske rock-utgivelser?

757E3D5E-79D9-4659-8FB1-4E3214722DB9Roxy Music (Deluxe versions 3 CD/ DVD og 2 CD) (Virgin/ EMI/ Universal)
+ Torgrim Eggen: Kunstrock (Essays om Roxy Music, Kraftwerk og David Bowie) (Cappelen Damm)

Det går an å ha endeløse seminarer om hvilken plate som var 1970-tallets viktigste engelske rock-utgivelse. Men mange vil mene at debutalbumet til Roxy Music, utgitt i midten av juni 1972, bør være med i den siste silingen som sikkert også vil telle Pink Floyds «Dark side of the Moon», David Bowies «The Rise and Fall of Ziggy Stardust and the Spiders from Mars», faktisk utgitt nøyaktig samme dato som Roxy Music (16. juni) og «Sex Pistols Never Mind the Bollocks».

Undertegnede holder en knapp på Bryan Ferry & co.

Dette synet ble forsterket betraktelig i 2018 på da det kom et par svært interessante reutgivelser av «Roxy Music», med ekstra CDer og DVD.

Det finnes et stort bokssett som inneholder originalalbumet, en CD med demoer og out-takes, en DVD med ni videoklipp fra The Royal College of Art, The Old Grey Whistle Test, Top of the Pops, Full House, og fransk TV, filmet på klubben Bataclan i Paris (ja, den klubben). Her får vi ugjenkallelige bevis for at Roxy Music var hinsides spenstige i sine klesvalg da det begav seg.

Men det er den tredje CDen i det store bokssettet, The BBC Sessions, som virkelig er gullet her.

Heldigvis finnes denne CDen også i den billigere dobbel-CD-utgaven, og inneholder ni kutt fra The Peel Sessions og fem kutt fra BBC in Concert. I vesentlig grad annerledes versjoner av mesteparten av materialet fra debutplata, inkludert den innledende frittstående singelen «Virginia Plain».

Det sensasjonelle er at mange av disse live-versjonene utfordrer og topper versjonene som er å høre på selve debutalbumet. Det innebærer at musikerne får strekke seg skikkelig ut, soloene til både gitarist Phil Manzanera, saksofonist Andy Mackay og synth/ effekt-maker Brian Eno gir rett og slett helt nye lytteropplevelser. Samtidig slår disse opptakene fast at Roxy Music på ingen måte var en studio-konstruksjon, et imponerende ensemble fullt på høyde med live-utgavene av Bowies band og samtidige Pink Floyd.

Den store boksen inneholder også en 136 sider hardbackbok, stappet full av billedmateriale og essays.

Ytterligere fordyping i Roxy Musics oppstart, influenser og påvirkning kan tilegnes fra essayet «Remake/ Remodel- Avantgarde i fåreklær og påfuglfjær: Roxy Music i begynnelsen». Dette er å finne i boka Kunstrock, svært godt skrevet av min gamle BEAT-kollega Torgrim Eggen.

I følge Torgrim er dette essayet også fundament for et foredrag han holdt på Rockheim i Trondheim.

Dette svært vellykkede gjenutgivelsesprosjektet bør gi støtet til at Torgrim gjentar foredraget sitt også andre steder i landet.

 

Tom Skjeklesaether
Tom Skjeklesaether
Artikler: 71