En bauta på dialekt

Plateanmeldelse: Tom Roger Aadland – «Skyer» (album, 2023)

Vi er mange som har fulgt hedersmannen, gitaristen og låtskriveren Tom Roger Aadland, fra han begynte å synge på nynorsk på Dylan-tolkninga «Blod på spora» (2009) og videre utover i en solokarriere som skjøt fart med radiolåten «Fall for Deg for Alvor» fra «Det Du Aldri Sa» (2011). 

Med det glimrende albumet «Rapport frå eit grensehotell» viste Aadland at han behersker alvor og tyngde til fulle. Forrige album, det passe eksperimentelle «Motgift», gikk på tung rotasjon i den digitale spilleren hos undertegnede.

Kjetil Steensnæs er oppført som medprodusent på den nye plata, som åpner lekkert med tittellåten «Skyer». Men det er singelen «September» som virkelig viser hva Aadland er god for, en tungvekter av en låt av typen hvor melodi og tekst klaffer hundre prosent. Det er også flott at Aadland trekker fram den dyktige vokalisten Kine Nesheim fra Haugesund (hun har gitt ut to fine soloalbum). Aadland synger visstnok på egen dialekt på dette albumet, mens han tidligere har sunget på mer stringent nynorsk, uten at forskjellen er nevneverdig merkbar.

«Du e den» er en fin poplåt litt i samme gata som Bjørn Eidsvåg, og det er ikke så unaturlig med tanke på geografisk tilhørighet, mens «Levd liv» åpner med tøffe riff og spoken word. Aadland taler gjerne de svakestes sak, og går ikke av veien for å minne oss om samfunnets skyggesider. Neste virkelige godbit på skiva er «Alt ska komma fram» – en sugende blues med et optimistisk og håpefullt tema.

Aadland er kjent som en god tekstforfatter. Han har blant annet skrevet tekster på flere av låtene på Hellbillies-albumet «Blå dag» (2021), og er fortsatt en skarp observatør og mild samfunnskritiker. Et eksempel på det akkurat det får vi rockeren «Normalia».

/ Eg har fremmedfrykt for alle dei frå Normalia / Dei får meg til å føla meg som ein paria / Eg blir urolege av altfor solide folk / då stole eg meir på dei som sitt djupt i det /

Skiva runder av med den nydelige, Leonard Cohen-aktige «Siste natta vår i lag». Aadland har for lengst etablert seg som en bauta innen dialektrocken her til lands, og som en sikker leverandør av kvalitetsmusikk.

Jon Erik Eriksen
Jon Erik Eriksen
Artikler: 194