En drøm av en plate

Plateanmeldelse: Louien –«Every Dream I Ever Had» (album, 2024)

Live Miranda Solberg, aka Louien, slipper det etterlengtede tredjealbumet fredag 16. februar – og her kommer en gladmelding til fansen; dere blir ikke skuffet!

Solberg utgjør en fjerdedel av det utmerkete nordic-americanabandet Silver Lining, og har som kjent hatt en mer enn lovende solokarriere gående siden 2019 under navnet Louien. Albumet/EP’en «Figure Me Out» (2022) fikk toppscore her hos oss da den kom ut: En av våre aller beste – Popklikk

De fire første singlene fra «Every Dream..» var alle formidabelt gode, og forventningene er derfor naturligvis skrudd opp til elleve. Louien innfrir heldigvis så det monner på den nye plata. Alt fra den overraskende, natur-inspirerte americana-åpningen, «The Woods We Live In», til siste tone i den formidable shoegaze-inspirerte «Losing My Mind», er nydelig utført.

«Please» er som å høre ekkoet av A Camp/Nina Persson – en sammenlikning vi også var innom i forrige omtale. Godlåtene bare rulles ut med «Quite Like This» og «Hours». «The Way It Is» er et kjærkomment pusterom på midten. «Let Go» er definitivt et av platas høydepunkt med sin hektende gitarfigur og flotte bridge, og deretter kommer de på løpende bånd; «Brightest Lights» og «Losing My Mind».

Produsent og gitarist Øyvind Røsrud Gundersen har vært en viktig del av sounden til Louien. På «Every Dream I Ever Had» får i tillegg bassist Ole Kirkeng og trommis Henrik Lødøen store rom å boltre seg i. Det er særlig hørbart på nevnte «Losing My Mind». 

Sist på plata, men langt fra minst. Hvis sistelåten er en pekepinn på veien videre, har vi mye godt i vente fra Louien.

Tidligere referansepunkt har vært Joni Mitchell og Ane Brun. Etter eget sigende har Louien denne gangen hørt mer på Lizzy McAlpine, Phoebe Bridgers og Big Thief. «Every Dream I Ever Had» lar Louien vise fram hele arsenalet; fra det nakne og sårbare til det støyende og storslåtte.

Merkelappen americana gjelder fortsatt, men elementer av pop og indie gjør seg gjeldende i større grad enn tidligere. Og om noen ennå ikke har fått det med seg; Solberg er en låtskriver av rang, en gave få forunt.

Et lite hjertesukk helt på tampen: Jansen Records har falt for fristelsen og sluppet rikelig med singler i forkant av selve albumutgivelsen. Vi har forståelse for at det er i vinden, men hva med å holde litt igjen til selve albumet?

Like fullt, nivået på nordic americana er skyhøyt for tida og Louien løfter det enda noen hakk.

Jon Erik Eriksen
Jon Erik Eriksen
Artikler: 185