En genuint vakker og givende lytteropplevelse

Jennie Abrahamson:  «Kärlek & Makt» (album, 2023)

45 år gamle Jennie Abrahamson er en svensk singer-songwriter som jeg med skam å melde ikke har hørt mye på før, men det nye albumet, «Kärlek & Makt», har endret på den statusen. Albumet er egentlig basert på hennes egen konsertforestilling fra 2021 under samme navn, men fungerer like fint som fonogram. Nytt er det også for Abramson sin del at tekstene framføres på morsmålet, og det var ikke en dag for tidlig spør du meg, for det svinger virkelig av Abrahamsons intensjon om å beskrive kjærlighetens irrganger på svensk.

Solokarrieren tok til i 2007 med albumet «Lights». Hele fire soloalbum på engelsk har hun gitt ut, i forkant av «Kärlek & Makt» altså. På merittlisten har hun turnert med Peter Gabriel og Linnea Olsson, samt opptrådt med Ane Brun. Abrahamsons musikalske karriere tok til da hun var pur ung, og allerede på 1990-tallet samarbeidet hun med Mikael Häggström (som hun nå er gift med) og Johannes Berglund, i diverse bandkonstellasjoner.

På «Kärlek & Makt» benyttes det flust med ukonvensjonell instrumentering: treblås, og klokkespill, i samspill med tangenter, bass og trommer. På mange måter har Abrahamson mye til felles med folk som vår egen Ane Brun, Anna Ternheim, Alice Boman og deres like.

Førstelåten, «Tiden», er aldeles nydelig drømmepop. «Sjunker» har mange av de samme kvalitetene og man får tidlig forståelsen av at dette er musikk det oser kvalitet av. Radiolåten «Jag har sett dig i alla ljus» er neste kremlåt. På denne perlen, tar Abrahamson og gjengen i bruk mer tradisjonelle instrumenter, så vel som mer kjente harmonier, og det funker like fint som resten av plata. «Du kommer aldrig» er også en potensiell svensk klassiker. Vokalen til Abrahamson er også topp klasse hele veien.

Skivas høydepunkt for meg er likevel den inderlig vakre «Gammal sjö». En enkel, men likevel grandios melodi, tekstmessig i slekt med Kari Bremnes’ «Nytt imellom oss». Det synges om varig kjærlighet, før den skumle, ambiente avslutninga på låten setter inn, og minner oss om alt likevel kan gå åt skogen:

Det här är gammal sjö / stormen är nån annan stanns / inte mellan dog och mig /Det som river tak / det som sliter oss itur / det är inte jag / baby, det är inte du

«Kärlek & Makt» er en slitesterk plate som vokser for hver gjennomlytting – et karrieremessig høydepunkt for Abrahamson. Rett og slett en genuint vakker og givende lytteropplevelse.


Publisert

i

, ,

av

Stikkord:

Kommentarer

Legg igjen en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *