En klassiker fra start til slutt

4F3F2B01-EB77-49EF-B415-AE40CA569C33Den åttende februar var det 45 år siden Television debuterte med strålende «Marquee Moon»(1977).

Tekst: Martin Johannessen

Plata er spilt inn i A & R Recording i New York med Andy Johns og Tom Verlaine som produsenter. Andy Johns hadde jobbet med storheter som Led Zeppelin, Rolling Stones og Free.

Det er ikke tvil om hvem som står i sentrum her. Tom Verlaine produserte plata og skrev all musikken. «Marquee Moon» er et imponerende debutalbum, en klassiker fra start til slutt.

Television hadde allerede rukket å bli et kjent navn på New York-scenen og de spilte jevnlig på CBGB på Manhattan. De avslo tilbud både fra Island Records og Arista Records før de signerte med Elektra Records.

De spilte inn en demo for Island med Brian Eno som produsent i 1974, men Verlaine likte ikke lydbildet: «He recorded us very cold and brittle, no resonance. We’re oriented towards really strong guitar music … sort of expressionistic.»

Det krever litt kunstneriske baller for å avvise Brian Eno.

I 1975 spilte de ofte sammen med Patti Smith på CBGB. Hun anbefalte Television til sitt eget plateselskap, Arista. De spilte inn noen demoer med Allen Lanier som produsent. Tom Verlaine mente det ble «a much warmer sound than Eno got». Men han ville signere med et selskap som lot han produsere musikken.

Hvis du lurer på hvordan Television hørtes ut tidlig i karrieren, kan du høre på dette opptaket fra CBGB fra 27. desember 1976: https://www.youtube.com/watch?v=PWC4G93DauI…

I august 1976 skrev de under på kontrakt med Elektra Records. De tillot at Verlaine produserte det første albumet så lenge han samarbeidet med en anerkjent og kjent lydtekniker. Valget falt på Andy Johns. Og det var særlig jobben han hadde gjort på “Goats Head Soup” (1973) med Rolling Stones som var interessant for Verlaine.

Television hadde tilbrakt flere timer i øvingslokalet seks dager i uken før de gikk i studio i september 1976. De var tighte og samspilte. Gitarist Richard Lloyd sa at de var «both really roughshod musicians on one hand and desperadoes on the other, with the will to become good».

Og Verlaine hadde selvfølgelig et klart bilde av hva han ville få til med debutplata. Flere av låtene er spilt inn live i studio, enkelte med bare ett opptak. Det resulterte i et spontant og knall lydbilde som kler låtene veldig godt.

Television låt ganske annerledes enn andre band fra New York på den tiden. Ramones var spontane korte låter, mens låta “Marquee Moon”  tikker inn på cirka10 minutter.

“‘Marquee Moon’ was written about three years ago and actually it had 20 verses to it,” sa Tom Verlaine i et intervju med Melody Maker i 1977. Den kunne vært ganske mye lenger med andre ord.

Plata er full av gullkorn i mine ører, og det er særlig gitarene som skiller seg ut. Hverken Verlaine eller Lloyd var fullkomne tekniske gitarister, men det er ikke det som er viktig heller.

“I make so many mistakes when I play – it’s just that people don’t pick up on them,” sa Verlaine i et intervju med Rolling Stone i 1977. “There are any number of ways to get from one place to another on the neck of the guitar that I don’t know about.”

Plata fikk god omtale da den kom ut.

“A 24-carat inspired work of pure genius, a record finely in tune and sublimely arranged with a whole new slant on dynamics,” skrev Nick Kent i NME.

«An obvious, unabashed, instant classic,» skrev Vivien Goldman i Sounds.

Les også: The Story of Television ‘Marquee Moon’: https://classicalbumsundays.com/album-of-the-month…/

 

Lyttelua
Lyttelua
Artikler: 192