En musikkelskers drøm

B383E9BE-E0C8-44F0-AE0A-8CA60D7E8CD2Bruce Springsteen: «Born To Run – 30th Anniversary Edition» (2005)

«Born To Run» ble laget av en ung og rastløs mann med kniven hardt presset mot strupen. Etter to salgsmessige flopper var det nå eller aldri for Springsteen som hadde bestemt seg for å lage et album med et lydbilde tilnærmet Phil Spectors vegger av lyd. Et utrolig ambisiøst prosjekt og en skjebnesvanger tid der den blivende sjefen måtte ned for telling utallige ganger før han kunne levere fra seg det som i dag regnes som en klassiker. Låter som «Thunder Road», «Born To Run» og spesielt «Jungleland» er ikledd et storslått lydbilde Springsteen aldri mer skulle vende tilbake til. Et lydbilde som var med på å redde karrieren hans.

«Born To Run»-boksen er en musikkelskers drøm. For maken til utgivelse må man saumfare markedet for å finne. Originalalbumet, «Born to Run»-singel, dvd’en «Wings For Wheels: The Making of Born To Run», dvd’en «Bruce Springsteen & The E Street Band Hammersmith Odeon, London 1975», samt et hefte med flere tidligere upubliserte bilder, ligger og venter på den heldige eieren. De to dvd’ene er en unik dokumentasjon av historien bak albumet, og den enorme energien Bruce Springsteen &The E Street Band var i besittelse av i 1975.

På «Wings For Wheels» forteller Springsteen, godt hjulpet av bandmedlemmer og produsenter, med innlevelse og en stor porsjon glimt i øyet, historien om tilblivelsen av et album som fort kunne blitt en fotnote i musikkhistorien. Men som på grunn av hovedpersonens stålvilje og stamina ble begynnelsen på noe veldig, veldig stort. Særlig klippene av Springsteen og Jon Landau foran miksepulten lyttende til innspillinger som aldri ble brukt, og Steve Van Zandts små anekdoter, er ubetalelige.

Konserten foran et blasert London-publikum må oppleves alene foran fjernsynet. Energien er så voldsom at Springsteen nesten ramler ut av skjermen. Og lua hans må være blant rockehistoriens kuleste klesplagg ever. Åpningslåta «Thunder Road», er så flott at man bare må legge fra seg ordene en stakket stund. Punktum.

Espen A. Amundsen
Espen A. Amundsen

Idéhistoriker og tidligere musikkredaktør i ABC Nyheter.

Artikler: 1621