En selvsagt plass i klassikerrekka til Bowie

D472618F-62E8-42EE-8E5E-6F3B78076C32I går var det 51 år siden David Bowie ga ut den veldig fine “Changes” (1972) på single. Dagen etter fylte han 25 år, og i dag ville han fylt 76 år.

Tekst: Martin Johannessen 

«Changes» ble spilt inn i Trident Studios i London med Ken Scott og Bowie som produsenter og var ellers å finne som åpningslåta på “Hunky Dory” som kom ut året før.

Men akkurat som albumet ikke solgte særlig bra i starten, floppa “Changes” på listene. Det var først med den enorme suksessen med «Ziggy Stardust» senere samme år at låta fikk den oppmerksomheten den fortjente. Og siden har den hatt en selvsagt plass i den imponerende klassiker-rekka til Bowie.

Etter en promoturne i USA på våren 1971, returnerte Bowie til London og satte i gang med å skrive en haug med låter som etterhvert dukka opp både på “Hunky Dory” og “Ziggy Stardust”.

En av disse var altså “Changes” som han gjorde en demo av samme sommer før han gikk i studio, med Bowie sjøl på piano og med en annerledes tekst.

Låta vi kjenner ble også spilt inn den sommeren. Med seg hadde han folka som seinere skulle utgjøre The Spiders From Mars: Mick Ronson, Trevor Bolder og Mick Woodmansey. I tillegg var tangent-virtuos Rick Wakeman med. Wakeman forteller:

“He [played] the finest selection of songs I have ever heard in one sitting in my entire life…I couldn’t wait to get into the studio and record them.”

Låta er gull i øret: Stryker-arrangementet til Mick Ronson, saksofonen til Bowie og pianoet til Wakeman. Og sangen selv så klart.

Det distinktive pianoet er en solid signatur på en glimrende låt.

At David Bowie er en solid saksofonist vet vi godt, men det var på “Changes” at vi hørte det på plate for første gang. Bowie var altså bare i startfasen: “I was still going through ideas of using melodic saxophone.”

“Changes” var dessuten den aller siste låta Bowie spilte live før han døde i 2016.

Lyttelua
Lyttelua
Artikler: 192