Et album som oser av kvalitet

Plateanmeldelse: Wednesday – «Rat Saw God» (album, 2023)

Wednesday er et indierockband fra Asheville, North Carolina, ledet an av den uomtvistelige frontfiguren Karly Hartzman. Øvrige musikere er gitarist Jake Lenderman (også kjent solo som MJ Lenderman), lap steel-gitarist Xandy Chelmis og trommis Alan Miller. Wednesday ble startet i 2017, ga ut en single med MJ Lenderman før de albumdebuterte i 2020 med «I Was Trying to Describe You to Someone». Wednesday har alltid vært Karly Hartzmans baby, men på den nye skiva spiller bandet en fremtredende rolle, samtidig som Hartzmans låtskriving bare blir bedre og bedre.

Musikken kan beskrives som shoegazer-folk/outlaw country møter fuzzpop. Vil du vite mer om hvilke referanser Wednesday har, er det bare å sjekke ut albumet deres fra 2022, «Mowing the Leaves Instead of Piling ‘em Up». Her finner du coverversjoner av artister som Gary Stewart, Chris Bell, Drive-By Truckers med flere.

«Rat Saw God» er kanskje ikke direkte oppløftende, men alt kan ikke bare være spas og moro her i verden. Til gjengjeld oser albumet av kvalitet, både låtmaterialet til Hartzmann og selve bandet er av det ypperste som kommer fra statene i dag. Låtene ånder og lever, det veksler raskt mellom pustende akustisk gitar/lap steel og brølende distortion på denne glimrende skiva. 

Både «Hot Rotten Grass Smell» og «Bull Believer» er shoegaze-rock av det tunge og introverte slaget, men det er alltid flere lag under overflaten. Nevnte «Bull Believer» åpner ganske forsiktig og harmonisk, men den 8:31 lange låten bygger seg opp gjennom flere parti til et skrik du ikke har hørt maken til. Hartzmann naila det visstnok på first take.

Platas mest oppløftende øyeblikk er den 5:32 lange «Chosen to Deserve» som med sitt enkle og catchy gitar-riff og stemningsfulle lap steel, er en ren fest av en sørstatslåt. Teksten er lettere dystopisk som de fleste på plata, men Hartzmann framfører den likevel med en slags uutholdelig letthet:

I used to drink ’til I threw up on weeknights at my parents house /
My friends all took Benadryl ’til they could see shit crawlin‘ up the walls /
One of those times my friend took a little too much /
He had to get his stomach pumped /
They took him over to the hospital and told us he was lucky to survive / I’m the girl that you were chosen to deserve /

Skiva er produsert av Alex Farrar, som også har jobbet med artister som Angel Olsen og Snail Mail.

Neste godlåt er fine og umiddelbare «Quarry». Flott er også sistelåten «TV in the Gas Pump».

Har du sansen for sørstatsrock med en dose outlaw-country, er det bare å investere i dette makeløse bandet. Sjekk gjerne også den uimotståelige musikkvideoen til låten «Chosen to Deserve», den er ikke til å unngå å bli i godt humør av.

Jon Erik Eriksen
Jon Erik Eriksen
Artikler: 194