Et deilig band fra Danmark

Plateanmeldelse: Rigmor – «Vælter vi mørket» (album, 2024)

For mange har dansk musikk i lang tid vært forbundet med Kim Larsen, Saybia, Carpark North, Hanne Boel og Mew, ja, i verste fall assosiert med Eurovision Song Contest. Kanskje litt satt på spissen, men det er ikke lett å komme på veldig mange gode kontemporære danske band eller artister sånn i farta.

Bandet med det litt underkommuniserende navnet Rigmor kan fort endre på det inntrykket, for her er endelig et knippe unge danske musikere på rett spor!

Bandet Rigmor består av Sarah Wichmann (vokal), Victor Sousa (bass), Oliver Stewart (gitar) og Lasse Lykke (trommer). Musikken minner i farten litt om en blanding av svenske Dina Ögon, vår egen Ane Brun og amerikanske Flaming Lips, det låter bare yngre og mer vitalt. Selv kaller de seg for et indiepoprockband med danskspråklige tekster. I forkant av «Vælter vi mørket» har Rigmor rukket å gi ut EP’en «Rebel» (2020) og debutalbumet «Glade Blinde Børn» (2022). Live-albumet fra Roskilde (2023) er også verdt å få med seg.

I starten av karrieren baserte de tekstene på lyrikken til den danske dikteren Michael Strunge, men på «Vælter vi mørket» står bandet selv oppført som tekstforfattere, og den oppgaven løser de med bravur.

Den danske musikeren Anders Boll har stått for den forseggjorte, lettere eksperimentelle og svært kledelige produksjonen. Mange av låtene har et element av shoegazer/drømmepop – et vellykket grep i produksjonen.

Åpningssporet «Sol» fanger oppmerksomheten fra første note. Den luftige stemmen til Wichman griper tak i deg og krever å bli tatt på alvor. Instrumenteringen er kraftfull. Den gravalvorlige «Alt det du gør» følger opp med trip hop beat og stemningsfullt og innovativt gitarspill. Og slik fortsetter det utover på dette albumet som bortimot er uten svakhetstegn. 

Beste spor: «Sol», «Alt det du gør», «Vælter vi mørket», «Fint nok» og «Verdens ende».

Rigmor skal ha kred for at de synger på morsmålet, helt uten noen form for ironisk distanse. «Vælter vi mørket» har fullstendig forandret mitt syn på dansk musikk. Og godt er det.

Jon Erik Eriksen
Jon Erik Eriksen
Artikler: 190