Et kjærkomment avbrekk

0A42A240-6558-4017-AD29-4D14DB896ED8I dag er det 43 år siden Van Halen debuterte med et brak med “Van Halen” (1978).

Tekst: Martin Johannessen

Samme dag som Judas Priest ga ut «Stained Class» (og på 16-årsdagen til Cliff Burton) ga Van Halen ut sitt selvtitulerte debutalbum i 1978. Det ble en enorm suksess med over 10 millioner solgte album. Den lå også på Billboardlista i over tre år. Ikke verst for en debutant!

Plata er spilt inn i Sunset Sound Recorders, Hollywood med Ted Templeman som produsent.  Templeman var en rutinert kar som hadde jobbet med artister som Doobie Brothers, Little Feat, Montrose og Van Morrison.

Van Halen hadde holdt på siden 1974 og begynte å spille inn demoer i 1976. En av dem ble til og med finansiert av Gene Simmons, men plateselskapene var ikke interessert. Simmons dro på turne med KISS, men lovte bandet å skaffe dem en platekontrakt.

Selv om demoene ikke skaffet dem en kontrakt med en gang, fikk de mange spillejobber. Og det var på en konsert i hjembyen Pasadena at de fikk kontakt med manager Marshall Berle som skaffet dem jobber på Whisky a Go Go Starwood på Sunset Strip i Los Angeles.

Mo Ostin og Ted Templeman fra Warner Bros. var imponerte over hva de så på scenen. Ikke lenge etter skrev de under på en platekontrakt og brukte cirka tre uker i studio på å få ferdig plata.

Templeman er en mann som liker det enkle og energiske. Plata er stort sett spilt inn live i studio. «Runnin’ with the Devil», «Jamie’s Cryin’», «Feel Your Love Tonight» og «Ice Cream Man» har en del gitar-overdubs. Templeman ville spille inn en «powerful guitar record» og da var det egentlig bare å plassere Eddie Van Halen og bandet  i studio og trykke på rec-knappen.

De hadde mye å velge mellom. Hele 25 låter var aktuelle for debutplata. Fire år med øvinger og konserter gjorde at de hadde et hav av låter.

Det er tilfeldig at «Eruption» kom med. Det var en låt de hadde hatt på settlista helt siden 1976, men Eddie mente at den ikke skulle være med. Templeman som alltid var kjapp på rec-knappen hørte Eddie varme opp til en konsert og tok opp låta. Og det er den versjonen vi hører på plata. Det irriterte Eddie Van Halen i mange år at han spilte en feil på det opptaket.

Hele fem singler ble gitt ut fra plata, men «bare» coverlåta «You Really Got Me» og «Runnin’ with the Devil» fikk listeplasseringer. Men de må uansett de ha vært et  kjærkomment avbrekk fra Eagles, Billy Joel og Bruce Springsteen som ellers fylte radiobølgene på den tiden.

Eddie ville egentlig ikke at de skulle debutere med en coverlåt og ønsket  «Jamie’s Cryin’» som første single (den ble gitt ut som single nummer 3). Men men, «You Really Got Me» ble en hit. Dave Davies likte ikke versjonen til Van Halen og likte den mindre da en konsertgjenger sa “great cover of the Van Halen song.”

Plata har vist seg å tåle tidens tann veldig godt. Den låter minst like fresh i dag som for 42 år siden og er helt klart ett av tidenes beste debutalbum. Og «Runnin’ with the Devil» er en like tidløs klassiker!

Da de var ferdig med innspillingen dro de på turne som support for både Journey og Montrose i USA, og for Black Sabbath i USA og Europa. De gamle legendene ble også imponert og nye vennskap ble etablert. Tony Iommi forteller:

«From the very first minute I heard them I knew straight away that they were something special. The way that Ed play is very different. He came up with a style that’s been imitated a million times. And they had great songs. Often after the shows we would get together in my room and chat about guitars. We’d ramble on for about 10 hours before we’d go to bed.»

Kritikerne viste også her en merkelig evne til ikke å skjønne hva de hørte. Rolling Stone-kritiker Charles M. Young skrev: «In three years, Van Halen is going to be fat and self-indulgent and disgusting … follow[ing] Deep Purple and Led Zeppelin right into the toilet.»

Rett i dass der altså. Akk ja, så feil kan man ta. Men skjebnens ironi sparket tilbake da Rolling Stone ba leserne om å stemme frem de beste platene fra 70-tallet. Debutplata til Van Halen havnet på 5. plass.

Les også: Van Halen’s Debut Album: A Track-By-Track Guide https://ultimateclassicrock.com/van-halens-debut-track…/

Van Halen News Desk: Van Halen’s Debut Album http://www.vhnd.com/van-halen-i/

 


Publisert

i

av

Stikkord:

Kommentarer

Legg igjen en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *