Et solid og kruttsterkt album

513FE978-AFE4-475A-91FF-0D3D0A6FFE9FPlateanmeldelse: Vidar Vang & Bandet – «Vidar Vang & Bandet» (album, 2022)

Bjerkviks store sønn, Vidar Vang, har funnet tilbake til spillegleden, samholdet og overskuddet sammen med barndomskameratene i Bandet (tidligere kalt The Northern Men). Og det er en kompetent bande det her er snakk omflere av musikerne har funnet sin plass i velrenommerte osloband. Bassist Gaute Fredriksen har dessuten medvirket tekstsidenVidar Vang sine soloalbum gjennom flere år.

Plata åpner svært så folkelig med «Bære gjør nå». Faktisk låter det hele såpass folkelig at tankene dras i retning av gamle helter som Terje Tysland og Åge Aleksandersen(!). Med positivt fortegn. Som Vang sier det selv i «Uh, uh, uh (Du!)»:

/Det blei’kke rock’n roll/Det blei akustisk/Og folkelig og fint/Ikke mystisk/

Ah ah-koret på «Bære gjør nå» er ganske tøft. Låten er over sju og et halvt minutt, noe som kanskje er i overkant, men setter dermed standarden for denne skiva. Deretter får vi servert rockeren «Kor blei livet mitt av?». Sologitaren er snytt ut av nesen på 70-tallet og drivet er upåklagelig.

Plata løfter seg mange hakk med «Uh, uh, uh /Du!)».Trua på musikken og framtida er tilbake:

/ Du kan kalle det knuste drømma / Eller himmelrik på jord / Når vi sett her alle fire / Rundt vårres kjøkkenbord/ Æ har tru på denna plata / Og ungan begynne å bli stor/ Æ har tru på denna plata /Og ka si du, mor /E du glad du ikke for / Det året her /Det ska bli bedre enn i fjor / (Du!)

«Også uten » har et tjukt og dramatisk lag med synth utenpå gitarøset, og er kanskje skivas beste spor.

Skikkelig folkelig og trivelig blir det også med boogie-rockeren «Fredags kveld (1991)». «Ut og gå», skiller seg ut på plata med sin soulinspirerte rytme, og kunne hørt hjemme på ei Fadnes-skive. «Passe på » har tromme-beaten fra Peter Gabriels klassiker «Biko».

«Siste flyet hjem» er en annen favoritt på skiva – en svært vellykket norsk versjon av «Everyday» fra albumet «Stand Up straight» (2004), mens sistelåten «Meir & mindre» er ren frihetsrock a la Springsteen. Denne sjangeren kler Vidar og bandet godt, og de er på sitt beste når de fyller virtuelle stadioner med sin saligerock.

Tekstene på plata er av det personlige og ærlige slaget. Det er hjemlengselen, midtlivskrisa og nostalgi i kombinasjon med en ukuelig optimisme. Den sosialrealistiske og rett-på-sak-teksttilnærmingen er gjenkjennelig fra tidligere Vang-album. Ikke minst er det merkbart at bandmedlem Gaute Fredriksen aka Oslos Minste Artist – har bidratt vesentlig. Sjekk gjerne ut Fredriksens eget soloalbum fra 2018 – det er en oppvisning i tekstmessig råskap.

Vidar Vang & Bandet skal ha for ambisjonen med dette albumet. Plata kunne kanskje med fordel ha vært kuttetned til ett svært godt album (i stedet for det doble), det handler om å gi og ta. Vi har forståelse for at banden samlet sett har mye på hjertetdet meste er heldigvis av solid og kruttsterk substans.

Foto: Promo

 

Jon Erik Eriksen
Jon Erik Eriksen

Naturviter, skribent og popmusiker av sjel og hjerte.

Artikler: 205