En svært interessant og begavet norsk låtskriver

8CB5F8EB-1C40-4BA2-B513-59CBFA097BFCPlateanmeldelse: Gundelach – «ShapeShifter» (album, 2022)

Osloenseren Kai Gundelach, best kjent som elektronika-artisten Gundelach, er ute med sitt tredje album, «ShapeShifter». Det forrige, «My Frail Body», kom i 2020. Gundelach er faktisk nominert til Spellemannspris tre ganger for sine tidligere bravader, og har etter sigende et dedikert publikum.

Denne gangen har han med seg langt flere organiske elementer i kurven, som han kombinerer med sin elektronika på utsøkt vis. Gundelach framstår her som habil gitarist på flere av låtene, en slags moderne versjon av Ry Cooder fra tida rundt «Paris, Texas». En annen suksessfaktor på den nye skiva, er mer fokuserte og rytmiske låter, litt mer tradisjonell oppbygging, samtidig som Gundelach helt klart har bevart det introverte og litt underlige. Derav tittelen på plata, regner vi med.

På den überkule førstelåten «Golden», resiterer Gundelach den småskumle, og lett paranoide teksten over drømmende gitarer og et sløyt komp. Særdeles vellykket, og et godt valg av åpningsspor som burde vekke interessen til den kresne lytteren.

Andrelåta, «Vi Er Nærme Nå», er mer direkte, drevet framover av basslinja. Her har Gundelach mer til felles med artister som John Grant (anno den glimrende «Boy From Michigan, 2021). Utrolig nok klarer Gundelach også kunststykket å veksle mellom engelsk i versene og norsk i refrenget. Bruken av norsk tilfører plata det lille ekstra og personlige som denne sjangeren krever for at det ikke skal bli for kaldt og distansert.

«Vinter» får vi falsettvokal og et suggererende Röyksopp-aktig komp. Igjen går tankene til John Grant. Elektronikaelementene dominerer utover på plata, men brytes plutselig av et og annet grep fra folkrocken og et sterkt melodiøst refreng, som på «Crystal Fire».

På tampen av den nydelige, og folky sistelåten «Arms Around Me», kommer en barnestemme inn og synger en strofe av «Vem kan segla förutan vind». Rørende og fint.

Totalt sett er «ShapeShifter» et meget bra album, uten direkte svake spor. Gundelach er en sjelden blomst i dagens norske musikkflora, en begavet låtskriver og sanger, en spennende musiker i utvikling, på vei et stedmot noe ukjent, med sine lengsler og drømmer.

Jon Erik Eriksen
Jon Erik Eriksen
Artikler: 199