Et svært vellykket samarbeid

Plateanmeldelse: Liam Gallagher & John Squire: «Liam Gallagher & John Squire» (album, 2024)

Når låtskriveren og gitaristen i The Stone Roses og sangeren i Oasis, to band som i sin tid satte Manchester på verdenskartet, slår seg sammen, skal det mye til for at de ikke lykkes med å skape magiske musikalske øyeblikk. Noe de også klarer opptil flere ganger på plata med den originale tittelen, «Liam Gallagher & John Squire».

Da Liam Gallagher og Oasis-gjengen vokste opp var The Stone Roses et svært viktig musikalske forbilde, så det er liten tvil om at det er litt ekstra stort for Liam og få lov til å samarbeide med nettopp John Squire, som har skrevet alle låtene på plata. 

Samarbeidet kom i gang i 2022 da Squire spurte Gallagher om han hadde lyst til å synge på to låter han hadde laget. Noe som fikk Gallagher til å reagere på følgende vis: «Of course, John’s songs are the reason I got into music in the first place» (kilde: Mojo). 

På mange måter høres musikken på «Liam Gallagher & John Squire» ut som en fin blanding av de to guttas tidligere band, noe som i all hovedsak skyldes Gallaghers gjenkjennelige og svært gode bidrag på vokal og Squires imponerende gitararbeid. Lydbildet er tidvis fylt med så mange krumspring fra Squires diverse gitarer, at Gallagher, som hadde nettopp det høyt på ønskelista, garantert var i fyr og flamme da han hørte sluttresultatet.  

Selvom de to herrene for det meste holder seg innenfor tradisjonell rock ispedd store doser med iørefallende melodier, lener også flere av låtene seg til arven fra både blues og psykedelisk rock. Foruten The Beatles har definitivt Jimi Hendrix også vært en stor inspirasjonskilde. 

Etter oppløsningen av Oasis i 2009, har lillebror Liam gitt ut plater både som soloartist og medlem av bandet Beady Eye. På hans to soloalbum så langt, «As You Were» (2019) og «Why Me, Why Not» (2019), viser Liam at han fremdeles har teften, noe låter som som «Once», «One Of Us» og «Wall Of Glass» er gode eksempler på. Når det gjelder John Squire er historien ganske annerledes, for etter at The Stone Roses, som kun ga ut to album, gikk i oppløsning på midten av 1990-tallet, har Squire kun gitt ut to soloalbum og en plata som medlem av bandet The Seahorses.    

Om man ønsker å vite mer om samarbeidet og om hvordan plata ble en realitet, anbefaler jeg å lese det svært gode og underholdene intervjuet med gutta i siste utgave av det engelske musikkmagasinet Mojo, der følgende uttalelse til John Squire er en av flere godbiter: «Footwear brought us together». 

Der er ingen tvil om at samarbeidet mellom Gallagher og Squire, er av det svært vellykkede slaget, der særlig låter som «Raise Your Hand», «Mars To Liverpool», «One Day At The Time», «Make It Up As You Go Along» og «Love You Forever» biter seg fast etter de første gjennomlyttingene. 

Well done, lads! 

Foto: Warner Music

Espen A. Amundsen
Espen A. Amundsen

Idéhistoriker og tidligere musikkredaktør i ABC Nyheter.

Artikler: 1623