Et vidunderlig album

Tangled Up In Blue
Tangled Up In Blue

Hæ? Har du ikke hørt Easy October? Du som liker litt sår americana med gode melodier og småtriste tekster?

Vel, da er det på tide. Med fire meget fine album under beltet, slipper Easy October nå sitt femte album, Tangled Up In Black. Tittelen er nok ikke tilfeldig. Easy October har levert og fortsetter å levere americana-inspirert folkrock.

Hvem er så Easy October? Ok, litt bakgrunn da, mens du finner fram en egnet strømmetjeneste og starter lyttingen!Easy October startet som en såkalt supergruppe i 2013 bestående av låtskriver Kristoffer Hedberg, David Fransson (Division of Laura Lee), Kristofer Åström (solo/Fireside), Nikke Ström (Nationalteatern) og Johan Håkansson (A Camp).

Easy October
Easy October

Etter debuten Things We Said Yesterday, har bandet hovedsakelig vært Kristoffer Hedbergs prosjekt, med en varierende besetning. Det som har vært en konstant, har vært Hedbergs gode, engasjerende låtskriving og kvaliteten på Easy Octobers utgivelser, musikalsk så vel som visuelt. Easy October er et prosjekt med en estetisk agenda, der musikk, plateomslag, videoer og liveopptak på Youtube er del av en større, musikalsk helhet. Alt er velgjort, låter fortreffelig og ser meget bra ut!

Etter de to siste platene hvor Hedberg søkte mot et roligere, mer dempet folk, er Tangled Up In Black en vidunderlig poprock-plate med tydelig inspirasjon fra blant annet storheter som Tom Petty, Bruce Springsteen og Bob Dylan.

Samtidig er det noe særegent svensk over plata. Det er en oppvisning i det jeg vil kalle «swedocana», der smittende melodier, litt såre tekster og låtsnekkeri står i høysetet. Plata låter også meget fint, gitarene synger, tangentene skinner og trommene visper av sted. Hedberg har en behagelig, lett vibrerende stemme som kler sangene perfekt.

Åpningslåta, «Day Is Done», er en opptempo innledning der platas styrker trer klart fram. Drevet av et insisterende piano, sprinklet med keyboard, et deilig gitarriff og Hedbergs såre tekst om hverdagens kamp sitter innledningen som støpt. Min favoritt kommer allerede som låt nummer to, «Keep Calling You My Friend». Den er altså så catchy at det nesten ikke skulle vært lov!En pianodrevet «popdänga» som svenskene kaller det, der platas fine bruk av koring også bidrar til min popbegeistring.

I «Twiggy» gjør Easy October sin kanskje mest rocka låt så langt. Ikke at det er så veldig tungt rocka, men gitarene lugger litt mer her enn det vi vanligvis får høre fra bandet. «Shake, Rattle and Cry» nærmer seg de tidligere platene. En meget fin og insisterende ballade som sender tankene i retning av Harry Nilsson eller Randy Newman.

Kjærlighetslåta «Heart of the City» er først en ballade, men glir sakte over i en 70-tallsaktig MOR-låt der jeg nesten lurer på om jeg hører et lite ekko av Abba. Eller Fleetwood Mac? Ikke så viktig egentlig, for den står fint på egne bein.

Avsluttende «Stay With Me» er en sju minutters STOR pop-låt. Når du sitter på terrassen med hvitvinen eller ølen i sommer og denne kommer på, da bør solnedgangen være i nærheten. Og gode venner! Store ord, ja, men den fortjener det.

Tangled Up In Black er en klassisk poprock-skive, men som med alle utgivelsene til Easy October gir den mer tilbake til den lytteren som lar den snurre noen ganger. Det er mange fine melodiske øyeblikk og detaljer gjemt i hver eneste låt. Väst-Sverige har nok en gang levert fin musikk til oss!

Espen D.H. Olsen
Espen D.H. Olsen
Artikler: 167