Flyr fortsatt høyt

Plateanmeldelse: Noel Gallagher’s High Flying Birds – «Council Skies» (album 2023)

Tekst: Jon Erik Eriksen

Gledelig nok er det bare å konstatere at Noel Gallagher og hans høytflyvende fugler er ute med sitt aller beste album på mange år, ja, kanskje det beste siden Oasis regjerte planeten på slutten av 90-tallet. 

«Council Skies» er NGHFBs fjerde studioalbum siden oppstarten i 2011. Etter den noe famøse oppløsninga av Oasis i 2009 hvor Noel og Liam barket sammen backstage, har de to brødrene som kjent gått hver sin vei. Noel har hatt sine øyeblikk med High Flying Birds og Liam hadde suksess med fjorårets «C’mon You Know», og ikke minst, singelen «Better Days». Resten er historie, men at Noel Gallagher er feinschmeckeren av de to, og forblir en intuitiv og genial låtskriver av rang, er vel hevet over enhver tvil. Av den grunn kan Gallagher heller aldri avskrives, noe han ettertrykkelig beviser med «Council Skies».

«Council Skies» har blitt løftet opp og fram av singlene «Pretty Boy» og «Easy Now», der særlig sistnevnte ville passet inn på hvilket som helst av Oasis-klassikerne «Definetely Maybe» (1994) eller «(What’s The Story) Morning Glory» (1995). Mange av de andre sporene hører også hjemme i Premier League, som «Dead To the World», «Open The Door, See What You find», tittellåten «Council Skies» og «There She Blows!». 

I tillegg har Noel funnet plass til et par meget fine ballader, blant annet den stemningsfullle og ypperlige«Trying To Find A World That’s Been And Gone Pt.1», som tilfører nødvendig luft til albumet.

Noel Gallagher er en av de låtskriverne som har tydeligst signatur, og når du har gitt plata et runder blir gjenbruken av grepene tydelig, men det er helt OK; What you see is what you get, sånn er det med Noel.

Det er varslet et comeback fra erkerivalen Blur i disse dager, men det virker ikke akkurat som om det ligger an til en Oasis-reunion med det første. Enn så lenge er Noel Gallagher’s High Flying Birds et godt alternativ.

Jon Erik Eriksen
Jon Erik Eriksen
Artikler: 194