Førpremiere på ny The Little Hands of Asphalt-låt

DED8BEA0-C5B3-4E81-BF2E-0AFCCF4C9134Åtte år etter sitt forrige album er endelig Sjur Lyseid aka The Little Hands of Asphalt tilbake med nytt album, «Half Empty», som slippes den 27. mars.

Et album som ifølge Sjur Lyseid har mye til felles med de tidligere Little Hands-albumene: det er relativt lavmælt, organisk popmusikk, der melodistyrke, tidløshet og gode tekster er i fokus.

Popklikk har fått gleden av å ha førpremiere på det vi synes er en av platas beste låter, «Writing About Music», som du kan høre nedenfor. Etter å ha hørt låta, kan du først lese Sjur Lyseids egne betraktninger om den, for deretter å lese tre essays om låta skrevet av de eminente herrene Pål Angelskår, Ola Innset og Morten Myklebust.

Sjur om «Writing About Music»:

– «Writing About Music» er ganske annerledes jobbet frem enn de fleste andre låtene på plata. Stort sett hadde jeg alle melodiene og store deler av tekstene i hodet før jeg satt meg ned med et instrument, noe som egentlig er en ganske ny tilnærming for meg. Men det var absolutt ikke tilfellet med «Writing About Music. Den er på alle måter mye mer komponert og gjennomarbeidet enn de andre.

– Nils Martin Larsen og jeg satt oss ved hvert vårt piano, så arrangerte vi ut celloer, gitarer og perkusjon, jeg skrev et klarinett-arr, og Nils Martin spilte det. Den har en ganske fragmentert låtstruktur, og prosessen var også ganske fragmentert sammenlignet med en del av de andre låtene.

– Jeg har hatt linja «I’m not the Fred Astaire of words / I just dance about architecture» liggende i mange år, men ikke klart å bruke den i en fornuftig sammenheng. Tror jeg til og med har prøvd å putte den inn i en låt tidligere, uten særlig hell. Her funka den endelig, og ble utgangspunktet for protagonisten i låta: En fyr som skriver om musikk. Uten å finne spesielt mye glede i hverken det eller i livet generelt. Litt mer abstrakt handler den om nettopp det, å bli blasert, og å stort sett glede seg over å sable ned andre. Det kan man jo kjenne seg igjen i.

– Og så handler den om det som muligens er det sentrale temaet på plata: Hva er subjekt, hva er en karakter, hva er en persona? Kan man egentlig skrive om noe annet enn sine egne opplevelser? Klarer jeg egentlig å skrive om noe annet enn å skrive?
Den alluderer forøvrig også til blant annet Thelma & Louise, High Fidelity, Elliot Smith og ABC & XTC, så som vanlig litt snacks til pop-quizen.

Her kan du lese tre essays om «Writing About Music»

 

 

Espen A. Amundsen
Espen A. Amundsen

Idéhistoriker og tidligere musikkredaktør i ABC Nyheter.

Artikler: 1655