Friskt og ekstremt fengende

76A633E4-C25C-4A9D-91B8-DA6556FAD700Plateanmeldelse: Young Guv – «Guv I» (album)

Ta en kanadier med gitarjobber i punk og hardcore-band, flytt han til Brooklyn i New York City, plasser han i en trang leilighet… og ut kommer noe av den mest fengende gitarpopen i 2019! Young Guv er solo-prosjektet til Ben Cook fra band som No Warning og Fucked Up. I dette solo-prosjektet har Cook gitt ut en drøss sju-tommere du ikke finner på Spotify, den lett skranglete EP’en «Ripe 4 Luv» og det åpenbart Prince-inspirerte albumet «2 Sad 2 Funk» fra 2018.

«Guv I» består av gitarpop og powerpop som uten blygsel drar veksler på det mange av oss holder som sjangerens storhetstid, altså 90-tallet. «Patterns Prevail» ville plasset perfekt på Teenage Fanclubs fine rekke av plater fra det nevnte tiåret, mens «Roll With Me» får meg til å tenke på den tida da The Lemonheads fortsatt ga ut latterlig fengende kassegitar-låter med en solid dose attitude.

Du burde egentlig være overbevist allerede nå, men greit nok, «Every Flower I See» og «Luv Always» er anelsen mer skurrete, der vokalen minner ikke rent lite om Velvet Crush (hæ, har du ikke hørt om dem, sjekk ut øyeblikkelig!). Sånn kunne vi fortsatt, det er også gløtt av både Big Star, The Posies og Oasis. Britpop-påvirkningen er mest åpenbar i «Exceptionally Ordinary», en rytmisk og «baggy» pop-låt.

Det låter friskt, ekstremt fengende og klokker inn på 22 effektive minutter. Cook kaster ikke bort tida, låtene er kontante og rett på sak. På «Didn’t Even Cry» dras man inn i Young Guvs univers i løpet av 10 sekunder! 

I «High On My Mind» er det kassegitarene som styrer showet, med drømmende bakgrunnsvokal, inntil en upolerte, men perfekt og kort gitarsolo bidrar til mer dynamikk i låta. På avsluttende «A Boring Story» får vi jaggu et munnspill og «sving» som The Charlatans ville vært særdeles fornøyde med.

Produksjonen er lo-fi, det skurrer og svirrer av gitarer og tørre trommer, og vokalen er mikset litt «nede» i lydbildet. Det er noe nostalgisk over det, så klart, men det er uansett fengende melodier og hooks som står i sentrum!

Anbefales med andre ord, sånn på tampen av sommeren.

Og det beste av alt? Dette er del en av et dobbeltalbum: Guv II kommer senere i høst!

 

Espen D.H. Olsen
Espen D.H. Olsen
Artikler: 165