God morgen Popklikkere!

Det er den 10. desember og det er den store fredsprisdagen. Kina står naturlig nok i fokus også her i Popklikkredaksjonen. Selv våknet jeg brått og uforklarlig med tonene til «China in your hand» dunkende i pannebrasken.

Ja, akkurat. Den gamle gode T’pau-hitten.

80-tallet var koko på så mange måter. Teksten og videoen til denne powerballaden oppsummerer på en måte akkurat hvor galt det kunne gå i 1987.

La oss først starte med en kjapp tekstanalyse: Skal vi tro Wikipedia så referer teksten til romanen «Frankenstein» av Mary Shelley. Dette skal imidlertid komme klarere fram i den lengre versjonen av låten som man finner på albumet «Bridge of Spies». I den mer forkortede versjonen som vi kjenner til skal visst de tydelige tekstreferansene nærmest være forsvunnet.  Kanskje det kan forklare hvorfor hele låten er så særdeles speisa.

De første linjene kan jo få den beste blant oss til å gå inn i tenkeboksen og aldri komme ut igjen. Hør bare her:

It was a theme she had
On a scheme he had
Told in a foreign land

To take life on earth
To the second birth
And the man was in command

Værsågod – bli gal , som min farfar ville sagt det.

Tittelen er også for mange fortsatt et mysterium. Vokalist og låtskriver Carol Decker skal ha sagt at den refererer til effekten av å sette en porselenskopp (på engelsk «china cup») opp mot en lampe. Ettersom materialet er så tynt, kan du se hånden din gjennom den.

Altså: «China in your hand» betyr noe som er transparent eller gjennomsiktig, om du vil.

Så over til videoen. Og hva kan jeg si: Her er det mye som virker mildt forstyrrende på morgenkvisten. For å begynne med det mest åpenbare.  Hårsveisen til både Carol og den mystiske mannen- hva i huleste himmelens navn! Så baller det bare på seg med skygger, knust glass og fosterstilling i sengen. Kun avbrutt av en saksofonsolo som burde vært straffbar. Midt inni denne suppen aner vi konturene av gjengrelatert vold og utroskap. Det ender med at Carol stakkar får et fullstendig sammenbrudd og ender opp i sengen igjen.

Jeg føler på meg at jeg kunne skrevet minst 3000 ord til om denne låten, men det er for tidlig på morgenen og plikten kaller.  Du har sikkert bedre ting å gjøre du også.

Nå kan du i alle fall gå ut i verden denne desembermorgenen med trygghet i hjerte om at  du vet altfor mye «China in Your Hand» av T’pau.

Elise Nyborg Eriksen
Elise Nyborg Eriksen
Artikler: 405