Gratulerer med dagen, herr Zimmerman!

Det er 50 år siden Robert Allen Zimmerman kom haikende inn til Greenwich Village og ga ungdomsopprøret som var i emning en stemme. Idag fyller Bob Dylan 70 år.

Coveret til Rolling Stone den 24. mai 2011, Dylans 70-årsdag.

Over hele verden feires den levende legenden. Amerikanske Rolling Stone magazine, som skylder mannen bak låten «Like a Rolling Stone» relativt mye, tar den helt ut.

Magasinet kjører på med et gedigent bursdagsnummer og en stor internettutgave. Vi får vite hva U2s Bono, Sinead O’Connor, David Crosby og Grateful Deads Bob Weir har som favorittlåter, vi får innblikk i de store Dylan-intervjuene som Rolling Stone har gjort gjennom fem tiår.

Vi får presentert de 70 beste sangene, de morsomste sangene, de ignorerte klassikerne, de kryptiske tekstene, de beste coverlåtene, de ti beste piratplatene, den første konserten i Kina, en rekke fotoserier, «The Rolling Thunder Revue» og Bob Dylan som maler.

Og får du ikke nok av Bob Dylan på internett, i avis, på radio og tv kan du jo stikke innom en av de mange begivenhetene som avholdes denne uken over hele kloden:

I New York City spiller tributebandet Highway 61 RevisitedBB King Blues Club fredag, backet opp av fiolinist Scarlet Rivera som deltok på «The Rolling Thunder Revue», gitarist John Jackson og trommeslager Winston Watson fra Dylans «Never Ending Tour».

På University of Bristol i Storbritannia møtes det i dag flere Dylan-eksperter under fanen «The Seven Ages of Dylan» for å diskutere hans evne til å inspirere og provosere.

I India, verdens nest mest folkerike nasjon, avholdes kanskje det dristigste arrangementet: John Butt, en tidligere kringkaster, har via Google invitert «halve» Dehli hjem til seg, etter at han spirituelt ble inspirert av «The Times They Are a-Changin’» allerede i 1964,  skriver den britiske avisen The Guardian.

I nabolandet Pakistan kan man dra til restauranten Chatkhara i Lahore for å dele mikstapes og lytte til Bob. I Tel Aviv vil kjente israelske artister fremføre sanger på hebraisk og engelsk på Barby Club. og her hjemme minner kirken om Dylans kristne oppvåkning på 70- og 80-tallet.

«Slow Train – The gospel according to Bob Dylan» arrangeres i Tønsberg domkirke klokken åtte i kveld. Jan Groth, Gospelkoret HIM og Øystein Lund Olafsen med band opptrer.

På Rockefeller i Oslo inviterer Norsk Dylanologisk Selskab til stor bursdagsfeiring med blant andre Vamp, Åse Kleveland, Oslo Domkor og Trond Ingebretsen. Selskabet, som er den offisielle Dylan-fanklubben i Norge og ble startet i billettkøen til Dylans første Norges-konsert i 1981, lover at norske artister skal synge kjente og mindre kjente Dylan-sanger på originalspråk og i norsk språkdrakt.

I tillegg til musikk, vil Universitetet i Oslo legge fram en undersøkelse om dylanfans, og det vil bli presentert et festskrift til Dylan. Åse Kleveland er kveldens konferansier.

Herman Berg
Herman Berg

Tidligere nyhetsredaktør i digi.no og redaktør av ABC Nyheter. I skrivende øyeblikk daglig leder i et selskap som gir ut papirmagasiner. Elsker musikk.

Artikler: 233