Hæ, ikke hørt om Mark Eitzel?

ME
ME

I mengden av artister som svømmer mot oss ukentlig, er Mark Eitzel (også kjent som frontfigur i fantastiske i American Music Club) en av svært få som virkelig fortjener en livbøye.

AMC- siste versjon. Eitzel i front.
AMC- siste versjon. Eitzel i front.

At Mark Eitzel denne uken slapp nok et vidunderlig album, «Hey Mr Ferryman», kommer vi tilbake til ved en senere anledning. For akkurat nå vil vi skrive om vår kjærlighet til mannen. En kjærlighet som har vokst seg så stor og sterk at vår kritiske sans trolig har druknet underveis.

Om Popklikk-redaksjonen noen gang skulle lært oss en musikalsk form for synkronsvømming ville Eitzel vært vår perfekte partner. Vi er liksom på bølgelengde, Mark og Popklikk. Måten mannen med alle hattene drukner musikken sin i vemod, ironi, sarkasme og latter, får oss til å ta bølgen stort sett hver gang han kaster seg ut på dypt vann.

Noe av det beste med Eitzel er at hans musikalske univers tidvis er så krevende ambisiøst at kun tiden, båret på skuldrene til tålmodigheten, kan åpne den magiske portalen der helheten til slutt faller på plass

Mark Eitzels store styrke som låtskriver er evnen til å kle seg naken. Han er ikke redd for å henge seg fast i et musikalsk uttrykk eller tekstlinjer som av enkelte vil oppleves som enten selvmedlidende eller pretensiøse.

Mark Eitzel
Mark Eitzel

Men for Popklikk er det nettopp den tynne isen Eitzel boltrer seg på som skiller ham fra resten av hopen. Hans tidvis kompromissløse stil og fandenivoldske innstilling, er ubetalelig i en tid der man helst bør danse, hoppe tau eller være i besittelse av den såkalte X-faktoren for å selge plater.

Eitzel beveger seg ofte i et øde og stillfarent lydlandskap som treffer fjellveggen med et smell du knapt nok hører. Et smell som får oss til å tenke på lyden av et perfekt stup.

Problemet er bare at mannen bak stupet holder pusten så lenge at applausen uteblir. Noe han gjør helt rett i. For havets bunn er garantert et mer interessant sted enn overflatens krusninger om man søker å komme til bunns i ting.

Når det er sagt; Eitzels evne til snekre sammen melodiøse melodier er også betydelig. Noe du vil oppdage om du hører på spillelista nederst i saken.

Til slutt et lite tips: Om du ønsker deg en god latter, bør du gå på konsert med Mark Eitzel. For foruten å være en fantastisk artist er han også en sjeldent god stand up-komiker.

Ps! Spillelista er basert på album som ligger på Spotify, så ja, det mangler noen klassikere.

Espen A. Amundsen
Espen A. Amundsen

Idéhistoriker og tidligere musikkredaktør i ABC Nyheter.

Artikler: 1645