Har alt som skal til

Foto: Promo

Plateanmeldelse: Ailbhe Reddy- «Endless Affair» (album, 2023)

Den irske artisten Ailbhe Reddy (fonetisk: al-va) kom susende inn fra vest med EP’en «Hollowed out Sea» i 2016, fulgte opp med fullengderen «Personal History» i 2020, og er nå ute med det svært tilgjengelige og gjennomførte albumet «Endless Affair», anført av et knippe glimrende, alternative poplåter.

Først ut er den drivende «Shitshow». Reddy evner å skape komplekse, og likevel fengende låtstrukturer, fra første til siste strofe på denne herlige plata. Platas styrke ligger i variasjonen og de sterke arrangementene. Ta for eksempel det overraskende refrenget på den rocka «A Mess»; Jeg gleder meg til å være publikum på konsert med Reddy, og stå i mengden og rope «a mess, a mess, a mess». I tillegg imponerer Reddy med vittige tekster og en utrolig tilstedeværelse i vokalen. Det er ikke til å unngå at tankene går til både salige Dolores O’Riordan (The Cranberries) og Sinéad O’Connor.

Og akkurat idet du skal trekke pusten etter de første låtene, blir du fullstendig overrumplet av den basstunge «Inhaling». Derfra og ut synes jeg plata blir bare bedre og bedre. «Endless Affair» er produsert av Reddy i samarbeid med Villagers-gitarist og produsent, Tommy McLaughlin, som tydeligvis kan mer enn å spille folkrock.

Etter episke «Bloom» får vi nok et høydepunkt i fantastiske «Last To Leave» med sin legendariske åpningslinje: «God you’re on form tonight / Finish your pint». Slik fortsetter det, med kvalitet i alle ledd, hele veien fram til og med den nydelige Coldplay-inspirerte avslutningslåta «Motherhood».

Ailbhe Reddy er kanskje et nytt navn for mange, men den statusen kan endre seg dramatisk i kjølvannet av denne utgivelsen. For ikke å snakke om Reddy selv da – for et stjernemateriale!

Jon Erik Eriksen
Jon Erik Eriksen
Artikler: 194