Hardcoreversjonen av Springsteen

26BFD73D-85A5-4420-B833-5FBF1FF97B51Plateanmeldelse (retro): The Hold Steady – «Boys And Girl In America» (2006)

Flere av bandmedlemmene i The Hold Steady har en fortid fra punk/hardcore band, og bandets frontfigur, Craig Finn, som bodde en tid i Minneapolis, har ganske sikkert hørt mye på byens store sønner på 80-tallet, Hüsker Dü. Likevel, på «Boys And Girls In America», beveget bandet seg mer og mer i retning av et klassisk rockeuttrykk der Thin Lizzy, The Replacements og spesielt en ung Bruce Springsteen, synes å være store inspirasjonskilder.

«Boys And Girls In America» er på sett og vis blitt hardcoreversjonen av Springsteens «Born to Run». Noe kombinasjonen av gitarveggene og et lekent piano på «Stuck Between Station» er et glimrende eksempel på. En låt en ung Springsteen definitivt kunnet ha identifisert seg med.

She was a really cool kisser and she wasn’t that strict of a christian
She was a damn good dancer but she wasn’t all that great as a girlfriend
He likes the warm feeling but he’s tired of all the dehydration
Most nights were crystal clear but tonight it’s like it’s stuck between stations on the radio

«First Night» er et annet eksempel på Springsteens nærvær. En utsøkt låt som kombinerer piano, lapsteel og strykere med en tekst som beskriver to unge menneskers tvil, angst og desperasjon i en kaotisk verden der religiøs tradisjoner og ungdommelige drømmer frontkolliderer. Craig Finn er i det hele tatt en mester i å formidle det følelsesmessige vakuumet som oppstår i det en ungdom forsøker å løsrive seg fra tradisjoner og foreldre, for å kunne bli et selvstendig individ.

She was golden with barlight and beer
She slept like she’s never been scared
And then last night
She said words alone never could save us
And then last night she told us about Jesus
Holly’s inconsolable
Unhiged and uncontrollable
Because we can’t get as high as we got
On that first night

Men på tross av de åpenbare innflytelsene står The Hold Steady godt på egne ben. Bandets smittende energi og fortellerglede løper albumet igjennom. Noe låter som «Massive Nights», «Chillout Tent», «Hot Soft Light» og «Same Kooks» er gode eksempler på. Sistnevnte er et voldsomt fyrverkeri, med gitarer og tangenter som fyker frem og tilbake i et vanvittig tempo.

Espen A. Amundsen
Espen A. Amundsen

Idéhistoriker og tidligere musikkredaktør i ABC Nyheter.

Artikler: 1654