Helt i hundre!

roskilde-vignettHelter Skelter! Hvem i all verden er det som tør å kjøre Charles Manson-sangen som ett av ekstranumrene? Jo, det er det selvsagt ingen andre enn Sir Paul «Macca» McCartney som kan tillate seg!

ROSKILDE ORANGE SCENE: I en utrolig bra rockeversjon med trøkk. Det forteller også hvor avslappet veteranen er blitt med årene, fremfor kun å tekkes publikum med schlägere og hits fra Beatles-tiden.

I konsertsettet på turneen kjører han både «Lovely Rita» og «Being for the Benefit of Mr. Kite!» fra den ultimate albumklassikeren Sgt. Pepper’s Lonely Hearts Club Band. Andre artister med mindre selvtillit hadde nok valgt annerledes…

Popklikk tror ipaul1midlertid den danske festivalveteranen som satt ved siden av oss på konserten med Barrington Levy noen timer tidligere, var såre fornøyd. Han besøkte Roskilde-festvalen for første gang på 37 år, utelukkende for å oppleve Macca.

I 1978 hadde festivalarrangøren akkurat kjøpt Canopy-teltet fra Rolling Stones for 10.000 pund og skaffet seg den orange fargen som fortsatt pryder festivalen og hovedscenen. Den gang var Bob Marley en av hovedattraksjonene, og festivalveteranen hadde selvsagt opplevd den legendariske reggae-artisten (pluss de aller første festivalene i perioden 1971-73).

Men Paul McCartney er altså av enda eldre årgang enn Roskilde, og har ingen problemer med å fremstå som langt yngre enn de 73 årene han etter hvert er blitt. 39 låter i en konsert som varte nesten tre timer sier vel det meste. Og det utroligste av alt er at det tok 25 sanger før han begynte med hitparaden. Han trakk frem ukulelen på låt nummer 26.paul10

«Something» er jo ingen klassisk ukulele-låt, men det var en av de få sangene som McCartney behersker på dette instrumentet, ifølge ham selv. Og det ville han vise overfor Beatles-gitarist George Harrison. Etter hvert slo han over i gitarversjonen som vi kjenner og fikk for alvor vist frem hvor bra turnébandet hans er.

De klarer kunsten å switche mellom tidspokene på en mesterlig måte. Da de drar i gang «Can’t Buy Me Love» fra 1964 rett etter Wings-rockeren «Hi, Hi, Hi»(bannlyst av BBC i 1972 fordi den kunne oppfattes som oppfordring til narkotikabruk!), er det som å bli bragt 51 år tilbake i tid.

Det er dessuten alltid spennende å se hvordan stemmen til aldrende rockestjerner klarer seg. Sir Paul mestrer det fint, uten å behøve å jukse altfor mye med støttende koring som kompenserer i de høye partiene.

Sammenliknet med de andre pensjonistene vi har besøkt de siste årene, holder Maccas vokalprestasjoner mål. De over 80.000 paul2som holdt ut til lørdag natt fikk også fyrverkeri med på kjøpet, under James Bond-klassikeren «Live and Let Die». Inngangen til pyroen var heller ikke dårlig, med Paul på piano på «Let it Be», men det var det siste nummeret i det ordinære settet som gjenskapte Beatles-magien:

«Hey Jude»-allsangen varte langt uti ekstranumrene som forøvrig ble rundet av med slutten av Abbey Road, en annen klassisk Beatles-skive. «Golden Slumbers/Carry That Weight/The End» ble en symbolsk finale på en strålende kveld.

Det er blitt en tradisjon at Roskilde avslutter med superstjerner, og Popklikk var i 2010 på søndagskonserten med Prince – en fantastisk opplevelse som var ett av de absolutte Roskilde-høydepunktene for både undertegnede og Aftenposten-journalist Robert Gjestad (i ren eufori tok vi taxi sammen fra Roskilde til Kastrup dagen etter).
Men der Prince til tider er paul9orkesterleder og har en viss distanse til publikum, viste Macca seg fra en omfavnende og inkluderende side. Han forsøker å snakke dansk, vitser mye og drar naturlig nok inn avdøde Beatles-medlemmer i praten mellom låtene. I tillegg tar han en «Springsteen» med å få publikum med plakater opp på scenen.

Vi ser for oss overskriften i taboidene á la «Norske Maria (15) ble signert av Macca» da en norsk ungjente ble tatt opp på scenen under ekstranumrene. Hun fikk en autograf på armen, mens en dansk 14-åring ville bare ha en klem. Paul McCartney klarte å fange Roskilde-atmosfæren på en nydelig måte lørdag natt.

Norge og Telenor Arena er neste stopp (tirsdag den 7. juli). La oss håpe han tar med seg godfølelsen inn i hallen på Fornebu.

Dette spilte Paul McCartney på Roskilde, lørdag den 4. juli:

Magical Mystery Tour
Save Us
Got to Get You Into My Life
Good Day Sunshine
Temporary Secretary
Let Me Roll It
Paperback Writer
My Valentine
Nineteen Hundred and Eighty-Five

Her signerer Macca armen til norske Maria under Roskilde-festivalen.
Her signerer Macca armen til norske Maria under Roskilde-festivalen.

The Long and Winding Road
Maybe I’m Amazed
I’ve Just Seen a Face
We Can Work It Out
Another Day
Hope for the Future
And I Love Her
Blackbird
Here Today
New
Queenie Eye
Lady Madonna
All Together Now
Lovely Rita
Eleanor Rigby
Being For the Benefit of Mr. Kite
Something
Ob-La-Di, Ob-La-Da
Band on the Run
Back in the U.S.S.R.
Let It Be
Live and Let die
Hey Jude

Ekstra:
Another Girl
Hi, Hi, Hi
Can’t Buy Me Love

Ekstra ekstra:
Helter Skelter
Golden Slumbers/Carry That Weight/The End


Publisert

i

, ,

av

Kommentarer

Legg igjen en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *