Her er de råeste bluestalentene i manns minne

Old and new: Joshua King, James Cotton, Quinn Sullivan og Buddy Guy

Han har spilt med alle de største blues- og rockegitaristene gjennom tidene, men likevel har Buddy Guy knapt sett større talent enn Quinn Sullivan fra Massachusetts.Allerede da Sullivan var åtte år dro Guy ham frem i rampelyset. «Hva kan jeg si….Vet du hva du må gjøre? Du må passe deg. Jeg følger med på deg!», fleipet den da 71 år gamle bluesgitaristen med den lille gutten i mørk dress og slips.

Nå er ikke Buddy Guy noen hvem som helst innen musikkverdenen: Han spilte i Muddy Waters band på 60-tallet, var en stor inspirasjon for Jimi Hendrix og fikk Stevie Ray Vaughan til å innrømme: «Without Buddy Guy, there would be no Stevie Ray Vaughan.»

Eric Clapton har sagt han fikk inspirasjon til å starte supergruppen Cream etter å ha sett Buddy Guy’s Trio i London i 1965. Jeff Beck har minnet om at Guy spilte gitar bak nakken lenge før Jimi Hendrix. «I once saw him throw the guitar up in the air and catch it in the same chord.»

Ellen DeGeneres, som liker å vise unge talenter på talk-showet sitt, dro Quinn Sullivan frem i rampelyset allerede da han var såvidt ute av barnehagen. Og etter at Buddy Guy fikk Sullivan opp på scenen i 2007 har unggutten figurert på «The Oprah Winfrey Show» og NBCs «The Today Show».

http://youtu.be/Ow5imNn8jk4

Buddy Guy har holdt sin beskyttende hånd over Quinn og drar ham opp på egne opptredener så ofte han kan. På hjemmebane i Chicago, der Guy har sin egen bluesklubb, skal de to opptre sammen den 18. januar neste år. Det er den eneste konserten på Buddy Guys 2014-turné som er utsolgt så langt.

Quinn Sullivan fikk sin første gitar da han var tre og er nå blitt 14 år. Han har utviklet talentet med modenhet og følelse. Det rørende ved det hele er at Buddy Guy synes å se muligheten til å videreføre den rå delen av Chicago-bluesen til en hvit gutt som kan drive dette i mange år fremover; lik en bestefar som overdrar arven til de neste generasjonene.

Gitartalentet har bidratt på Buddy Guys Grammy-nominerte album Skin Deep (2008), med en solo på det talende sporet «Who’s Gonna Fill Those Shoes.» De tre siste årene har han også gitt ut to egne album; Cyclone (2011) og Getting There (2013).

Som Buddy Guy selv sier: «He’s not getting there, he is already there!»

Og når vi først er inne på unge supertalenter. Her er en annen, som blant annet munnspilllegenden James Cotton oppdaget tidlig. Han heter Joshua King (ikke fotballspilleren) og er fra North Carolina.

Her er Buddy Guy (75) i konsert sammen med Quinn Sullivan (12) og Joshua King (10).

James Cotton ble så imponert over talentet at han ba den unge gutten skrive tekst og melodilinje til sin egen klassiker, «Blues in My Sleep»

http://www.youtube.com/watch?v=PXvI91rjj50&feature=share&list=PLF105249D85CE9566&index=6

Og når vi først skal vise hele bredden i spekteret til en 13 år gammel musiker, som fikk leketøysmunnspill da han var seks år og har vært innom «Saturday Night Live», «Late Show» (David Letterman) og «Daily Show» (Jon Stewart):

Her er en hyllest til Martin Luther King, Jr, «Take My Hand, Precious Lord», en av Kings favorittsalmer. Denne sjelen tilhører altså en ung gutt.

Utrolig nok.

Herman Berg
Herman Berg

Tidligere nyhetsredaktør i digi.no og redaktør av ABC Nyheter. I skrivende øyeblikk daglig leder i et selskap som gir ut papirmagasiner. Elsker musikk.

Artikler: 233