Hvordan snakke til en møkkamann?

Forskjellen på heidersmenn og møkkamenn som snakker om moccamenn ble krystallklar i går på Folketeateret.

Når musikere som lever i 2012 prøver å unnskylde direkte rasistiske kommentarer på live-tv med at: –»Vi er bare et band fra bygda som ikke er vant til å være her på sånne store tilstelninger» er det jaggu ikke lett å vite hvordan man skal reagere.

I Folketeateret buet publikum (les kultureliten) ut de selverklærte folkelige folka av scenen. På Twitter hersket det selvsagt spontan korsfestelse av bandet. To sekunder etter at den fulle bygdetampen vits falt kom plumbovitsene på rekke og rad.

Madcon selv valgte å kalle Plumbo-vokalisten for en «fitte» og true med å slenge drinken i trynet hans. På nett-tv viste Kaizer-gitaristen sin avsky med å helle øl over hillbilliene. Tore Rendberg lot heller ikke vente på seg og ga en lekse rett foran kamera.

Alt dette er forsåvidt vel og bra. Men vi vet alle hva som kommer nå. For det er nemlig hverken på Twitter eller i Folketeateret eller at slike vitser og holdninger som Plumbo viste i går skapes eller holdes levende.

Jeg som en twitrende, P2-lyttende, Morgenbladlesende, Stein Torleif Bjella-fantast har for eksempel aldri hørt om låten som «folk flest» har kåret til årets hit.

Derfor er det grunn til å tro at den massive fordømmelsen fra kultureliten vil av «folk flest» oppfattes som krampaktig politisk korrekt, latterlig og typisk norsk. Herregud, skal man ikke kunne slå en vits uten å bli kalt rasist, liksom. Før vi vet ordet av det er Se&hør på hjemmebesøk hos den angrende synderen som framstår som et offer for Oslo1-gjengens manglende forståelse for bygdesjargong.

Så hvordan skal man forholde seg til et slikt helt klart støtende utsagn?
Post 22. juli er jo selve mantraet at man ikke skal tie synspunkter i hjel, men løfte dem fram i lyset. Så i steden for å kalle folk fitter, rasister og helle øl er det kanskje dette en gylden mulighet til å stille Plumbo-folka noen spørsmål rundt selve ordene som falt. Er det for eksempel vanlig å omtale folk med annen hudfarge som «moccamenn» der de kommer fra? Hvorfor tror de at det vakte så stor oppsikt at de brukte nettopp disse ordene? Hvilke tanker gjør deg seg om hvordan fansen oppfatter dette?

Vi kan godt snakke litt om kvinnesynet deres også. Etter å ha hørt Plumbo-låten Alle Damer er det jo et åpent spørsmål hvordan man skal reagere på akkurat den teksten. Her er et lite utdrag:

Alle damer er så lette å lure,
bare gi dem no’ pils så er det bare å pule.
Vi tar dem med på rommet, for vi gir vel faen,
for en time eller to så har vi
finni en annen.

Sjarmerende.

Det gjenstår å se om Plumbo fortsatt skal delta i MGP med låten «Ola Nordmann». På en måte får jeg håpe at de ikke blir sensurert bort, samtidig er jeg stygt redd for at de kan vinne hele skiten fordi «folk flest» vil gi kultureliten fingen.

Forhåpentligvis har vi snakket ihjel dritten innen den tid. Her er noen gode råd og vink fra folka på twitter til hvordan man bør gjøre det.


Publisert

i

av

Kommentarer

15 kommentarer til “Hvordan snakke til en møkkamann?”

 1. Tomas avatar
  Tomas

  Håper du også skal stille Madcon til veggen for de gangene de kaller oss andre nordmenn for «bleikfiser?» Eller går rasisme bare en vei?

  1. Anonym avatar
   Anonym

   Rasisme går ikke bare en vei nei (kan gå absolutt alle veier), men historisk og kulturellt sett så har den hatt en tendens til å som oftest gå en vei. Det er sikkert derfor Madcon reagerte, selv om måten de reagerte på var utrolig lite voksen.

 2. Jens avatar
  Jens

  Nå må du ikke glemme at det lever mennesker utenfor Oslo by, mennesker som ikke bare hører på Ølbriller og Ring Meg, men holder seg til denne mer alternative musikken(som fungerer veldig bra for festglade bygdefolk). -det er blant annet flere danseband som covrer denne låta når de spiller til dans.
  Plumbo var i ekstase, de hadde kommet dit i karieren hvor de ikke sku tro de kunne havne. Dermed blir det fort en dum kommentar slengt ut av sjeften, og det er bra folk sier ifra om at sånt er dumt å gjøre. Men så må man jo begrense litt denne måten å si ifra på. Tshawes kommentar «fittetryne» kan være forståelig, han hadde heller ikke så lang tid til å tenke gjennom hva han sku si, og er jo av de som ble mest «krenket». Mens Kaizers-Terjes ølhelling, der hadde han tid til tenke gjennom hva som skulle gjøres. – det er ikke sånn man snakker til en møkkamann

  Og hvorfor trekker du inn denne sangteksten om at damer er lette å lure? Da kan jo jeg svare med Ølbriller-teksten, som handler om at man er nødt til å innta mye alkohol for å kunne ligge med ei dame som ikke er så pen. . . ikke helt sjarmerende det heller.

  Ting kunne gått værre, å kalle Madcon for sangtekstens egentlige navn ville vært mer ufint, Møkkamenn.

  1. Elise Nyborg Eriksen avatar
   Elise Nyborg Eriksen

   Hei Jens og takk for innspill!
   Det jeg prøver å få fram i mitt innlegg er at jeg er fullstendig klar over at mennesker utenfor Oslo by kanskje ser på denne episoden på en annen måte. Jeg vet ikke hvor du bor, men mitt spørsmål til Plumbofansen er om de synes det er greit å kalle folk med annen hudfarge for «moccamenn»? Pg hva synes egentlig folk på bygden om å bli assosiert med denne type holdninger? Når det kommer til «Ølbriller»-teksten så synes jeg personlig den er helt på tryne, men det var ikke temaet akkurat nå.

   1. Jens avatar
    Jens

    mulig jeg da vinklet dette innlegget i en retning jeg lettere kunne motargumentere, men saken er fortsatt klar: Moccamann er ikke noe annet enn en uheldig ordspill-vits(forsåvidt meget dårlig) fra opskakkede «nykommere» i bransjen. Med mye oppstyr for noe alt for lite. Dette oppstyret er det vel mere media som har skyld i, samt oppmerksomhetssyke kjendiser over twitter.
    Jeg gjør som Plumbo og beklager meg på etterskudd, tolket det du skrev: «Alt dette er forsåvidt vel og bra.. «, som at det å helle øl i hodet og komme med kjellsord, var bra gjort. Dette satser jeg nå på ikke er hva du mente med setningen

    1. Elise Nyborg Eriksen avatar
     Elise Nyborg Eriksen

     Hei igjen, Jens. For ordens skyld, jeg vet ikke noe om Plumbo-vokalisten eller hans personlige forhold til mennesker med en annen hudfarge enn han selv. Som jeg prøver å få fram i innlegget så kan jeg bare forholde meg til det han sa. Og selv om dette helt sikkert kan tolkes som en uheldig vits, så kan vi vel være enig i at vitsen har sitt utspring i holdninger som vi vil være foruten. Jeg prøver også å formidle at det å helle øl i hodet på folk er helt latterlig. Sorry, hvis det ikke kom klart nok fram.

 3. Kristine meek avatar
  Kristine meek

  Utrolig godt skrevet! Hvordan skille snørr og barter 2012!

 4. Pernille avatar
  Pernille

  Motsvaret FITTE er vel heller ikke særlig intellegent – sexistisk.

 5. Anita avatar
  Anita

  Heia Jens, bra svar. Og si at ølbrille teksten ikke var temaet blir jo bare dumt. Det er jo akkurat like saklig å dra det inn som en annen av Plumbos tekster i en debatt om en flau vits på tv.

 6. Even avatar
  Even

  Seriøst? Bygdetampen, hillbillene? For det første bruker du usaklige ord og kaster en stereotyp på de som kommer fra bygda. Jeg kommer fra bygda og finner artikkelen din støtende. Skal jeg kalle deg «soss» fordi du kommer fra byen og tar deg nær av «Alle damer» teksten? For det andre så ble det hellt øl over vokalisten i Plumbo. Ikke over hele bandet eller hillbillene som du refererer til. For det tredje: Hva mener du med kultureliten? Alle som liker Rybak er kultureliten? Fikk du sjokk da Lordi vant MGP med Hardrock Halleluja? Du skriver også «Alt dette er forsåvidt vel og bra» etter å ha ramset opp at alle reaksjonene mot Plumbo. Jeg håper du forstår at MadCon har selv kalt Seinkveld-gutta for bleikfiser, dansepartneren sin for bleikfis og i en sketsj med humoristisk baktanke nektet en nordmann å bli opppå scenen under spellemannsutdeling 2008 «fordi har er jo hvit». Jeg tror ikke du skrev en eneste artikkel om noe av dette. Og hvis du oversetter rap og hip-hop tekster generelt fra engelsk til norsk så vil du finne at «Alle damer» faktisk har en lettere tekst enn mye av det man hører på radioen i dag. Jeg synes artikkelen din er en trangsynt oppsummering av hendelsen, et subjektivt perspektiv mot Plumbo og en stereotyping av folk fra bygda.

 7. Kjersti avatar
  Kjersti

  Hei Elise

  Vel å bra det du skriver over om at man kanskje bør benytte anledningen til å stille dem som bruker begreper som «mokkamann» noen spørsmål rundt begrepene, hva de legger i dem og hvordan de tror de oppfattes. Men kanskje bør man også stille tilsvarende spørsmål til dem som bruker begreper som bygdetamp og hillbilie? Jeg er helt enig i kritikken av Plumbos utsagn, men det er vel aldri positivt med nedsettende begrepsbruk/holdninger mot grupper av mennesker man ikke er en del av, hverken når det går den ene eller den andre veien…?

 8. Jea avatar
  Jea

  Syns vel at spøken «moccamann», hetsen «fittetryner» , trusselen «en flat hånd» og NRKs artikkeloverskrift «Nesten bare melkehvit hud å se på Rio Fashion Week» er innmari unødvendige alle sammen. Den eneste som har unnskyldt seg er Plumbo, så da rykker de opp et hakk på «verdighetsstigen» i mine øyne.

 9. Teraks avatar
  Teraks

  Veldig bra! Veldig!!!

 10. Mahdi avatar
  Mahdi

  Hva med Hasse Hope som brukte ordet nigger i tweet4tweet?Ingen reagerte…

  1. Elise Nyborg Eriksen avatar
   Elise Nyborg Eriksen

   For å være ærlig så synes jeg det var ganske idiotisk også. Det kan virke som om dersom man ikke har godt nok manus så tar man i bruk slike ord i et slags desperat forsøk på å være edgy.

Legg igjen en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *