Hypermelodisk og superfengende

4599FEDA-21E4-4FCD-B27A-87C8C1E9BC66Plateanmeldelse: The Yum Yums – «For Those About To Pop» (album, 2020)

Denne anmeldelsen kunne vært av det korteste slaget: Hør på denne plata! Smil, dans, syng med! Og hør på den igjen!

Men, siden Popklikk er en seriøs publikasjon som går utover sosiale mediers korte «soundbites», så skal du få noen flere ord fra oss som forklarer hvorfor vi er så begeistret over comebacket til The Yum Yums: «For Those About To Pop».

Det er ikke noen stor hemmelighet at Popklikk elsker powerpop. Og The Yum Yums ER powerpop. Noen vil kanskje si at de også er punk-pop og tyggegummi-pop, men dette er ikke tiden for å krangle om merkelapper.

Det er nemlig tid for å lene seg tilbake og ta innover seg dette hypermelodiske og superfengende albumet. The Yum Yums har holdt på en god stund og gitt ut kule ting tidligere, men denne anmelderen mener dette er det beste de har gitt ut.

I over 14 sanger og 40 minutter tar The Yum Yums og hovedlåtsnekker Morten Henriksen oss med ut på en reise i historier om jenter, fest, godis, sol, sommer og musikkglede. Låttitler som «Baby, Baby», «Bubblegum Baby», «Crush On You» og «Summertime Pop» hinter allerede I den retningen og vel så det.

Plata er en miks av 60-tallsharmonier, 70-tallsgitarer, 80-tallspunk (tror jeg, for her er kunnskapen litt tynn…) og gitarpop fra 90-tallet. Og alltid The Ramones. Eller det vil si, det er det Popklikk hører. Her vil nok musikalsk bakgrunn og interesse føre lytteren i ulike retninger. Dette bør kunne appellere til en mengde forskjellige folk, men felles for alle vil være at man setter pris på ukomplisert gitarbasert pop der melodier, hooks og harmonier kommer ramlende ut av høyttalerne i et velsmurt og perfekt produsert lydbilde.

Det vil ikke være en overdrivelse å hevde at alle låtene her har et eller annet hit- eller singelpotensiale. Derfor skal jeg ikke si mye om alle av dem, men la meg trekke fram det Popklikk hører som nøkkelspor.

Tittelkuttet er en poptastisk vitamininnsprøyting fra første akkord. Punka gitarer, et up-tempo vers og et fantastisk fengende refreng med kraftfulle harmonier og det som høres ut som et slags pop-manifest: «This goes out / to all you true believers / this goes out / to all you true believers / this goes out / to the defenders of the faith / this goes out / to those out to those who know the pop will never stop / this goes out / to those about to pop!”

«Can I Come Over» er denne anmelderens favoritt. Kanskje er det fordi her høres The Yum Yums deilig nittitallistiske ut. Et band som Velvet Crush popper opp på Popklikks radar her. Det er anelsen mindre punkete og mer klassisk power pop: så deilig melodisk og måten harmoniene til dels svarer på vokalistens bønn om å få bli med på festen fester seg umiddelbart til hjernebarken!

«Summertime Pop» er en råsterk hyllest til sommertid og muligheten til å disponere tiden som som man vil! «Bah-bah-bah», en rock’n’roll gitarsolo og hvem trenger så mye mer enn et sted å henge og samlingen av vinylsingler som kan spilles om og om igjen?

I «Let’s Worry About Tomorrow» vendes blikket nok mot 70-tallet, litt på den måten som The Hellacopters så til powerpopen på de senere platene sine. Igjen handler det om å være i nuet og ikke tenke så mye på morgendagen. Det er her og nå livet leves!

Til sist må «First Move» nevnes, for dette er en låt som bør appellere til powerpopere som elsker Big Star og tilliggende herligheter (det er mange av dem blant Popklikks lesere!).

Og med det har ikke Popklikk så mye mer å si enn: fortsatt god sommer og ikke glem «to pop»!!!

Espen D.H. Olsen
Espen D.H. Olsen
Artikler: 167