Kan fort redde sommeren

The Milk Carton Kids
The Milk Carton Kids

Noen plater høres ut som om de kunnet kommet ut omtrent når som helst mellom 1965 og vår samtid. Ofte er det et kvalitetstegn! Det nye albumet til duoen The Milk Carton Kids, «All The Things That I Did And All The Things That I Didn’t Do», er en slik plate.

«Just Look At Us Now» slår an tonen her, en helt vidunderlig myk og følsom ballade med en sånn melodi fra evigheten – som om disse gutta bare bestemte seg for å hente den opp fra en glemt skattekiste langs en skakk og øde landevei.

Tidligere album med denne duoen har stort sett vært akustiske, og akustiske gitarer er stadig helt sentrale på den nye plata, ved siden av de to fløyelsmyke stemmene til Joey Ryan and Kenneth Pattengale – en harmonikombo der summen av stemmene utgjør en sjeldent uatskillelig enhet. Men det er også strykere, forsiktige trommer, steelgitarer, orgler, fløyter og mye annen lekker instrumentering på denne Joe Henry-produserte plata.

Sentralt ligger låta «One More for the Road», en ti minutters umiddelbar klassiker som på mange måter sammenfatter hva duoen bedriver her: en melodi som slekter på Gram Parsons og Gene Clark, harmonier så perfekte som bare stemmer skapt for hverandre kan bære fram – tenk Gram/Emmylou, Simon & Garfunkel eller selvsagt Everly Brothers. Et langt parti midt i låta bygges opp av nærmest psykedelisk strengekunst på kassegitarene  – som albumet gjennom minner mye om hvordan Gillian Welch og Dave Rawlings trakterer instrumentet på hennes fineste plater.

Tekstlig varierer temaene fra personlig sorg til lange forholds kvaler og rikets tilstand i det politisk plagede landet («Mourning in America»). Country-røttene er tydelige og sentrale, men med mange sjangermessige avstikkere. Jazz-aktige harmonier eller Nick Drake-inspirerte vendinger er like selvfølgelige her som det åpenbare Hank Williams-nikket i en låt som «You Break My Heart» eller Roy Orbison-harmoniene i «I’ve Been Loving You».

Søttitallsfølelsen er sterk –  for eksempel når «Younger Years» rytmisk tangerer Partons «Jolene» og Simon & Garfunkels harmonier samtidig, understøttet av forsiktige steelgitarer.

Det syder av klassisk vestkyst-folk marinert i akustisk vellyd fra duoen fra Eagle Rock i California. Men heldigvis er det sterke nok låter og tekster her, og nok egenart, til at dette blir noe langt mer interessant enn en nostalgisk kopist-tripp. «All The Things That I Did And All The Things That I Didn’t Do» er ute på kvalitetslabelen Anti Records 29. juni.


Publisert

i

, ,

av

Kommentarer

Legg igjen en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *