Kritikeryndlingene

Etter å ha mottatt en bøtte med femmere og terningkast seks i både Dagbladet og VG for sitt nye album «Signs of Fervent Devotion», syntes Popklikk at det var på sin plass å intervjue vokalisten og ordsmeden i Rumble In Rhodos, Thomas Bratlie.

– Hva er bakgrunnen for bandnavnet?

– Bandnavnet ble hentet fra den tvilsomme geskjeften til onkelen til en av bandmedlemmene i Rhodos by.

Les også: Forsmak gir mersmak

– Hvordan vil du/dere beskrive musikken dere lager?

– Progressiv alternativ rock blandet med sømløse elementer fra punkfunk, shoegaze, kunstrock og nyere indie. Intrikat, men elegant. Harmonisk, men buldrene. Leken, men gjennomtenkt…

– Hvorfor begynte dere å lage musikk?

– Vi har alle vokst opp i miljøer der det å spille et instrument og spille i band var en stor del av hverdagen. Det var storebrødre med gitar og heavyplakater på veggene i alle hjem; kursen ble staka ut der. At vi som et fellesskap lager musikk sammen, er et resultat av at brødrene Thomas og David hadde et knippe låter de hadde tro på og som de ville gjøre noe mer ut av. Resten er, som man sier, historie.

– Plukk ut to favorittlåter fra skiva.

– «Carve Visage» fordi den viser bandet fra en ny side. Her er det vokalharmonier, funkbeats og progsynth vi aldri har brukt før. «Bold not Tragic» fordi den går i alle retninger og er innom skrikende rock, øm vokal og storslåtte refrenger.

Kan du fortelle litt om bakgrunnen for coveret?

– Vi har vært så heldige å få bruke en bildeserie fra den argentinske motefotografen Antonella Arismondi sin portofølje. Dette er satt sammen av den fantastiske designeren Fredrik Melby med illustrasjoner fra Peter-John de Villiers. Vi ønsket sterke bilder som kunne matche tittelen på plata og fortelle en historie. Gjennom en 20 siders booklet blir det fortalt en dystopisk historie med flotte collager og gjennomarbeidede tekster. Modellen heter Cecilia Gerson.

– Tre beste album gjennom tidene?

– «Close to the Edge» av Yes. Tidløs klassiker med flott tittelen og coverart.«Remain in Light» av Talking Heads. Fordi den er en fest, passer på fest og må være laget på en fest. Det siste er jeg litt usikker på, men det er i hvert fall laget i 1980, og det er helt uhørt å høres slik ut når du er laget da. Lag på lag! «Bad» av Michael Jackson. Alle sier at «Thriller» og «Off The Wall» er fetest, bare tull. «Bad» er spekket med beats, melodier og masse attitude. Denne skiva resulterte i hele sju singler, med god grunn. Stort pluss at skiva også kan kjøpes som sengetøy.

– Hva slags forhold har dere til streamingtjenester?

– Rumble in Rhodos vil alltid være forkjempere av det fysiske formatet. Men vi er ikke motstandere av streamingtjenester. Vi ønsker at musikken vår skal være tilgjengelige i alle mulige formater for å nå ut til de respektive målgrupper. Når det er sagt håper vi inderlig at folk snart forstår hvor ødeleggende for kulturen visse aspekter ved nedlastning er. Ansvaret kan ikke lenger hvile hos Major labels som sender ut veldig feil signaler til den oppvoksende generasjonen med hovedsatsning på ringtones og Idol- deltakere. Dette gjelder for så vidt alle som forsøker å gjøre musikk om til et ansikt eller et image. Det må være et fokus på musikk som kunstform og ikke en forbruksvare. Se på Åge som signa distribusjon med Coop. Det enkle er ikke det beste!

– Hva slags forhold har du til MGP?

– Det er finfin og fair konkurranse med mange flotte deltakere som alle får vist seg fra sine beste sider. Moro for hele familien. Bare synd at mange «der hjemme» har inntrykk av at det er der og for eksempel på Idol at mangfoldet i norsk musikk finnes. Det er ikke representativt i det hele tatt.

– Favorittbok?

– Alt av Kurt Vonnegut. Jeg tråler for tiden gjennom hver krok av forfatterskapet med lynende leserglede. Han klarer å fortelle hvor mørkt alt er med en svart humor som fremkaller reaksjoner som høylytt humring og intens hoderysting over menneskerasens merkelige måter å takle ting på. Mye sci-fi i bøkene hans også.

– Favorittfilm?

– «Heat» av Michael Mann. Vanvittig bra skildring av the good vs. the bad. Bruken av stillhet, kalde bilder, smarte replikker og ikke minst en vanvittig spennende oppbygging hele veien, gjør dette til en stor film.

– Hvem er tidenes kuleste artist?

– Bryan Ferry. Alt ved den mannen er kult.

– Hvem er tidenes beste vokalist?

– Det må bli Prince. Sykt at en så liten mann kan lage så mye lyd

– Beste konsertopplevelse?

– Fugazi på Uffa i 2000.

– Hva ville du spurt Ringo Starr om hvis du hadde ham til bords?

– Hva skjedde egentlig i India?

– Hvilke planer har dere for fremtiden?

– Vi skal lansere «Signs of Fervent Devotion» i andre land og turnere til krampa tar oss. Det har alltid vært viktig for oss å reise ut av Norge for å få nye inputs. Denne gangen kommer det til å bli massivt. Elles jobber vi med to nye musikkvideoer og en sommersingel som kommer ut i juli. Dette blir en veldig fin sommer for oss. Gleder oss til å spille før Mars Volta på Hove og ikke minst til Træna-festivalen.

 

Espen A. Amundsen
Espen A. Amundsen

Idéhistoriker og tidligere musikkredaktør i ABC Nyheter.

Artikler: 1658