Kuleste dama i byen

Kuleste dama i byen!

Etter å ha fristet oss med «On My Knees» og “How Can It Be So Hard”, som begge ble listet på NRK P3, er endelig Billie Vans debutalbum,»1234 Radio Star», her. Et album som har høstet mange lovord. Popklikk har snakket med Billie om den nye skiva og inspirasjonskildene hennes.    

– For uinnvidde; hva er bakgrunnen for artistnavnet ditt?

– Gitaristen i bandet, Sixpack, og jeg var i Amerika for noen år siden. Der møtte vi en cowboy som vi ble veldig god venn med. Da vi skulle dra derfra sa han at han ville gi oss noe vi kunne ta med oss hjem. Han tok oss med til gården sin og inn i et rom med masse rare greier som han hadde funnet opp gjennom årene. Han ga meg en ring det står Billie på og sa at han synes jeg var en Billie. Siden den gang har jeg hett Billie. Van har jeg lagt på selv

– Hvordan vil du beskrive musikken på «1234 Radio Star»?

– Jeg synes jeg har laget en veldig bra rock ’n’ roll plate.

– Plukk ut to låter fra skiva du er spesielt fornøyd med.

– “How Can It Be So Hard”. Det er vel den mest poppa låta på plata. Synes egentlig det er en utrolig velskrevet sang. Både tekst- og melodimessig. ”I Let You Down”. Når jeg setter meg ned og lager en sang vet jeg aldri hva resultatet blir. Ofte det stikk motsatte av hva jeg håpet på. Hvis jeg vil lage en festelig låt så ender jeg ofte opp med å lage en ballade og omvendt. Men da jeg skrev ”I Let You Down” så hadde jeg lyst til å lage en skikkelig fin ballade som skulle handle om å være alt for jentete og sutrete. Det synes jeg virkelig jeg fikk til!

 
 
 
 

"1234 Radiostar"

– Hvilken av låtene på plata sleit du mest med å ferdigstille?

– ”Gun By My Side”. Har skrevet på den i mange, mange år og aldri blitt helt fornøyd. Jeg skrev ferdig teksten to timer før vi skulle spille den inn. Nå er jeg fornøyd!

– Fortell litt hvordan coveret ble en realitet.

– Jeg måtte komme på noe fett og det var det første som dukket opp i hodet mitt. Jeg er også ganske stolt av at Sixpack har tatovert meg på armen.

– Når og hvordan dukker låtene opp i hodet ditt?

– Jeg får mange ideer når jeg reiser som jeg tar opp I-phonen og jobber med når jeg har tid. Sånn er det nesten alltid.  

– Hva liker du best; jobbe i studio eller prate tullball i bandbussen?

– Før var jeg ikke så fan av å være i studio, men det endret seg etter denne plata. Produsentene mine, Christian Engfeldt og Nikolai Eilertsen og jeg var hundre prosent perfect matc. Det var fantastisk å være i studio med dem og høre at de gjorde låtene mine tre ganger kulere en det jeg hadde forventet. Så jeg tror jeg svarer å jobbe i studio. Men aller, aller gøyest for meg er det å stå på scenen.

– Hva slags musikk hørte du på i ungdomstiden?

– Da jeg var mellom 12-14 år ble det mye Oasis og Blur. Resten av ungdomstida ble det mye The Beatles, David Bowie og T. Rex.

– Hvordan er det å vanke i den samme gjengen som Jonas Alaska og Mikhael Paskalev?

– Best i verden.

– I hvilket tiår ble det laget best musikk?

– Hmmm, det klarer jeg ikke å svare på, for jeg bytter på hele tiden. Nå for tiden hører jeg nok mest på musikk fra 1950- og 2000-tallet. Betty Harris og Vampire Blow går på repeat.

– Cd, vinyl eller streaming?

– Vinyl fordi det er så gøy å ha. Coveret er så stort også er det gøy å bytte A og B side. Streaming når man ikke orker å bytte A og B side.

– Hvem er tidenes tøffeste vokalist?

Jeg elsker Dolly Parton

– Velg ut tre album som har betydd mye for deg.

– ”The White Album” av The Beatles. Jeg har et mål her i livet om å skrive like bra sanger som ”Martha” og ”Julia”. David Bowies ” Hunky Dory”. Det var da jeg hørte denne plata at jeg for alvor skjønte at jeg hadde lyst til å skrive musikk og dra på turne verden rundt. ”Unicorn” av Vampire Blow. Jeg hører på den hele tiden. De tre i bandet får det til å låte så fett. Dødsbra melodier og verdens beste folk.

– Velg mellom følgende artister:

– Prince eller Bruce Springsteen?

Prince – han er en stjerne.

– Paul McCartney eller John Lennon?

– McCartney – han er kulest av dem.

– Jerry Lee Lewis eller Jimi Hendrix?

– Har ikke hørt så mye av dem.

– Led Zeppelin eller Pink Floyd?

– Troooor jeg må si Pink Floyd fordi ”Wish You Were Here” er en av yndlingslåtene mine.

– Radiohead eller Jack White?

Jack White. Han er mitt store forbilde!

– The Ramones eller The Clash?

– The Clash. Hørte mye på dem da jeg bodde på Island for mange år siden. Minner meg om å være ung og drømme om store ting.

– Tom Waits eller Elvis?

Tom Waits. Har hørt mest på den første skiva hans. Også den minner meg om gode tider.

– Johnny Cash eller Dolly Parton?

– Begge er favoritter, men jeg velger Dolly Parton fordi hun er en stor inspirasjon for meg. At jeg for fem år siden bare lagde countrysanger var på grunn av henne.

– Madonna eller Nirvana?

Ikke så fan av noen av dem. Jonas (Alaska) er veldig fan av Nirvana for tiden, så jeg har fått litt nok av dem. Madonna…?

Espen A. Amundsen
Espen A. Amundsen

Idéhistoriker og tidligere musikkredaktør i ABC Nyheter.

Artikler: 1624