Kun et atom

Mang en gang har jeg fundert på å stoppe ved barnevognen til Ole Kopreitan. Han har i over 30 år vært opptatt av fred og sikkerhet i en uoversiktlig verden. Det samme har jeg.

Et kjent syn i Oslos gater (Foto: Nei til Atomvåpen)

Men jeg hadde aldri tid. Jeg hadde det alltid travelt på ferden nedover Karl Johan. Enten for å lukte på en fersk vinylutgivelse i Electric Circus eller for å gjøre nok et varp på Ringstrøms antikvariat.

En av de platene jeg ofte fant i tilbudshyllen var «No Nukes» fra 1980 som også ble til en dokumentarfilm. Rundt den tiden Ole Kopreitan entret Karl Johan, var den progressive atombevegelsen sterkt voksende i USA.

Det resulterte blant annet i antiatom-konserten i Madison Square Garden hvor kjente artister som Bruce Springsteen, Jackson Browne, James Taylor, Carly Simon og The Doobie Brothers protesterte mot atomvåpen og atomkraft.

Låten «Mockingbird» med musikerparet Carly Simon og James Taylor var et høydepunkt. Ikke heng dere opp i at Carly faktisk ikke har tatt av seg pysjen før hun gikk på scenen – dette svinger!

Dessverre var jeg på den tiden mer opptatt av å digge musikken enn å lese tekstene.

Buttons up. Ole Kopreitan hvilte aldri (Foto: Nei til Atomvåpen)

Og nå er det for sent. Mannen er borte fra «Dasslokket» og Egertorget. Det standhaftige symbolet på kunnskap gjennom årtusener; en eldre mann med grått skjegg som beskytter de svakeste i samfunnet gjennom ord, er forsvunnet.

Uansett vær dro han ut i felten med kontoret sitt. Han var på jobb til det siste. Barnevognen var fylt med merker, pamfletter, brosjyrer og løpesedler mot atomvåpen. Kopreitan bidro til å gjøre Oslo litt mer fargerik og tilbød nordmenn muligheten til å bli litt mer opplyste borgere.

– De gamle grekerne kalte jo folk som var uinteressert i samfunnsspørsmål for idioter…Det går dessverre ganske mange idioter rundt omkring oss, uttalte han i et radioprogram på NRK P2.

Jeg innrømmer glatt at jeg er en idiot som aldri tok meg tid til å diskutere de viktige sakene i samfunnet med en engasjert borger.

«Ole Kopp» var opptatt av fred. Dessverre får du som borger nå anledning til å gå litt mer i fred på Karl Johan.

Herman Berg
Herman Berg

Tidligere nyhetsredaktør i digi.no og redaktør av ABC Nyheter. I skrivende øyeblikk daglig leder i et selskap som gir ut papirmagasiner. Elsker musikk.

Artikler: 233