Latterlig bra

Plateanmeldelse: The National – «Laugh Track» (album, 2023)

Like brått som julekvelden på kjerringa, sitter vi her med et nytt The National-album i hendene, det andre på få måneder («First Two Pages Of Frankenstein» kom ut i april). Det vil si, helt uten forvarsel var det vel ikke; for en måneds tid siden kom singlene «Space Invader» og «Alphabet City». To låter som ikke stakk seg ut som singler, selv om halen på førstnevnte er knalltøff. På det nye albumet er begge helt sentrale låter. De har også funnet plass til den fine singelen «Weird Goodbyes» som de ga ut i med Bon Iver i 2022.

Skiva er selvfølgelig utrolig gjennomført og godt produsert, men der «First Two Pages Of Frankenstein» var mer umiddelbar, er «Laugh Track» litt mer The National i det litt utilgjengelige hjørnet, selv om vi er milevis fra det vanskelige konseptalbumet «I Am Easy To Find» (2019).

Det er fort gjort at man tar «Laugh Track» for å være satt sammen av B-side-materiale og outtakes fra «First Two Pages..», men make no mistake, «Laugh Track» er et fullblods The National-album med alle de nødvendige ingrediensene og litt til. Gi albumet et par runder eller tre, og lag på lag av lekre detaljer og nye tekstlinjer folder seg ut, og plutselig står de litt nøytrale låtene fram som de reneste rosebuketter. Vokalen til Matt Berninger blir bare bedre og bedre, brødrene Dessner spiller gitar så strengene gråter og kompet er til tider nyskapende og tøft.

Beste spor er «Alphabet City», «Deep End (Paul’s in Pieces)», «Weird Goodbyes», «Laugh Track» med Phoebe Bridgers, «Space Invader», den nydelige «Tour Manager» og den gitartunge spoken word-avslutninga «Smoke Detector».

Min spådom er at «Laugh Track» i det lange løp kommer til å stå seg bedre enn «First Two Pages..». The National gjør seg selv ingen bjørnetjeneste ved å gi ut «Laugh Track», tvert imot, det er en lissepasning på veien til neste album. En slitesterk pasning som blir vakrere for hver gjennomlytting.

Link til Popklikks anmeldelse av «First Two Pages..»: Deres beste album på flere år – Popklikk

Foto: promo

Jon Erik Eriksen
Jon Erik Eriksen
Artikler: 185