Lenge leve post-punken!

Plateanmeldelse: Topographies – «Interior Spring» (album, 2024)

Kanskje ukjent for de fleste, men Topographies er altså et post-punk/shoegaze-band fra San Francisco som har hengt sammen siden 2018. Bandet består av Justin Oronos (bass), Jeremie Ruest (gitar) og Gray Tolhurst (vokal). Gutta er saftig inspirert av kjølig fransk og britisk post-punk a la Asylum Party og The Chameleons, og ikke så rent lite av The Cure anno «Faith» & «Pornography». 

Til alt overmål er også vokalist Gray Tolhurst sønn av den legendariske Cure-trommisen og keyboardisten Lol Tolhurst(!) Han kunne like gjerne vært sønnen til Robert Smith, så tydelig er arven. Vokalen er dessuten såpass tett opptil Robert Smith som du kommer. Det er nesten så du forventer tupert hår, øyenskygge og leppestift på medlemmene i Topographies, men der går tydeligvis grensen.

Debut-LPen «Ideal Form», som kom ut i 2020, var tuftet på mye av den samme fascinasjonen for tidlig 80-talls-estetikk som «Interior Spring». Jeg synes kanskje at Tolhurst og gjengen har skjerpet låtskrivingen ett hakk fram mot den siste utgivelsen, selv om «Mirror» og «This Evening Also», pluss et par andre spor fra «Ideal Form», er strålende neo-wave ikke ulikt tidlig Depeche Mode.

«Interior Spring» låter, ikke uventet, mer modent enn debuten, som en naturlig utvikling for bandet. Det er tydelig at Topographies virkelig har fått taket på de gode hooks’ene på gitaren og bassgangene sitter som et skudd. Den underliggende melankolien og undergangsstemningen er enda mer til stede enn før, noe de har til felles med sine shoegaze-brødre i UK, Slowdive.

Beste spor: Den alarmerende «Night Sea», poplåten «Arch», iskalde «Cleanse», poppunk-låten «Chain Of Days», dystre «Tied» og avslutningslåten «Face Of Another»

Den utstrakte broken av trommemaskin blir kanskje litt enerverende på et helt album, men du verden, Topographies får det til å fungere. Personlig suges jeg tilbake i tid og kjenner på den udefinerbare følelsen jeg fikk i formative år når jeg hørte på tidlig The Cure, lengselen mot det ukjente, kjærligheten, gleden og en anelse av evigheten.

Jon Erik Eriksen
Jon Erik Eriksen
Artikler: 185