Leverer så til de grader!

Plateanmeldelse: Iris DeMent – «Workin’ On A World» (album, 2023)

Da er Iris DeMent, dama med den fantastiske stemmen, endelig tilbake. At det har gått åtte år siden hennes forrige utgivelse, er helt greit så lenge hun leverer så til de grader som på sitt nye album, «Workin’ On A World». 

Da DeMent i 1992 slapp sitt praktfulle debutalbum, «Infamous Angel», satt jeg og heiet voldsomt fra sidelinja. Bevæpnet med låter som «Let The Mystery Be», «When Love Was Young, «Our Town» og tittellåta, og en stemmeprakt helt utenom det vanlige, traff DeMents jordnære og ektefølte countrymusikk meg midt i hjertet. Både oppfølgeren, «My Life», og tredjeskiva «The Way I Should», fikk også mye spilletid, men fordi det tok åtte år til neste utgivelse så dagens lys, gitt DeMents musikalske prestasjoner litt i glemmeboken. 

Men nå er hun altså tilbake med det som definitivt er er et av hennes beste album, om ikke det aller beste.  

En viktig grunn til at «Workin’ On A World» fungerer så til de grader, er den usedvanlig treffsikre produksjonen der særlig DeMents stemme og pianospilling vies mye oppmerksomhet. Men det er selvfølgelig også plass til akkurat passe doser med både kasse-og el-gitarer, steelgitarer, mandoliner, feler, blåsere med mer. På mange av låtene faller flere og flere instrumenter inn etterhvert som låta skrider fram, noe som må sies å være et svært vellykket grep.

Selvom tankene rett som det er går til artister som Van Morrison, John Prine og Randy Newman, beveger DeMent seg i hovedsak rundt i et landskap der hun, som på sine tidligere album, veksler mellom musikalske sjangre som country, folk og gospel.

DeMents tekster er i all hovedsak forankret i et budskap om kjærlighet og et ønske om ting må forandre seg til det bedre. Hennes betraktninger rundt våpenlover, klimakriser, fattigdomsproblematikk og oppvekstsvilkår i et USA fylt med motsetninger, fordommer og rasisme, oppleves aldri som verken påtrengende eller som tom retorikk, snarere tvert i mot. Hun synger det hun mener med både hode og hjerte inntakt. 

Hennes budskap må også sies å være av den inkluderende sorten, der håpet på en bedre fremtid også er inntakt selvom hun selv ikke nødvendigvis vil oppleve det selv. Et budskap som i særlig grad fremkommer i tittellåta der hun blant annet synger følgende: 

«I’m workin’ on a world I may never see  / Joinin’ forces with the warriors of love / Who came before and will follow you and me / I get up in the mornin’ knowing I’m privileged to be / Workin’ on a world I may never see.»

Fordi «Workin’ On A World» er et album fylt med låter som bugner over av gode melodier, mesterlige arrangementer og meningsfulle tekster, kommer det garantert til å stå seg svært godt i mange, mange år fremover.


Publisert

i

, ,

av

Kommentarer

Legg igjen en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *