Luftens baroner

Luftgitaristene dominerte i nord-Finland i helgen (Foto: Air Guitar World Championships, Oulu, Finland)

«Nordic Thunder» dro av gårde med en knapp seier i helgens VM i luftgitar. Den amerikanske vikingen vant 0,2 poeng foran Matt «Airistotle» Burns.  Det var spesielt energien i Nordic Thunders opptreden som sørget for verdensmestertittelen. Gitarhelten, som egentlig heter Justin Howard, har en sølvmedalje fra tidligere mesterskap.

Ifølge BBC leverte Howard en svært energisk opptreden foran 5.000 mennesker. Han brukte sitt lange hår på en meget bevisst måte og utnyttet sine nakne ben slik at det gikk rett hjem hos dommerne. Vinneren uttaler i et seiersintervju til ITN at strategien var å kapre dommernes oppmerksomhet med en gang, siden han var blant de første deltakerne i konkurransen. – My plan is to come out and be that one that’s like ‘paah’!

18 luftgitarister deltok i konkurransen som ble arrangert for 17. gang i den finske byen Oulu i nordvest-Finland. VM går alltid av stabelen på samme sted, i den sjette største byen i Finland som er kjent for sin satsing på høyteknologi (og dessuten er vennskapsby med Alta). Hensikten med konkurransen er å promotere global fred: Hvis alle i hele verden spilte luftgitar ville det bli slutt på kriger, klimaendringene ville stoppe opp og alle dårlige ting ville forsvinne.

Deltakerne har 60 sekunder på seg til å imponere publikum og dommere med et forrykende sceneshow, som kan inkludere hopp og sprett og tjo og hei, hurtig fingerspill og luftige stunts. Det hjelper ikke å ha med seg bandmedlemmer på andre instrumenter, eller at du selv er fantastisk på lufttrommer (alternativt ståbass); dette er en soloopptreden hvor du ubarmhjertig blir målt på om du greier å bringe opptredenen opp fra et regulært luftgitarspill og over i en særegen kunstform.

Dommerne kaller det «airness» og definerer det som en x-faktor som du gjenkjenner umiddelbart når du får se den.

Det var ingen nordmenn på topplisten under årets VM. Popklikk anbefaler sine lesere å legge seg i hardtrening før neste års konkurranse; Norge bør i det minste være med på konkurransen! I introfasen kan man for eksempel se filmen «Bill and Ted’s Excellent Adventure» x antall ganger og tenke nøye gjennom kallenavn og image.

Merk at «Choco Bat Ukai», «The Great PretendAir» og «Willy Wantmore» er opptatt, mens «No Strings Attached», «AirBanger» og Air to the Throne» kan åpne for utrolige muligheter innen sjangeren.

Rock on and be most excellent, suckers!

 

Herman Berg
Herman Berg

Tidligere nyhetsredaktør i digi.no og redaktør av ABC Nyheter. I skrivende øyeblikk daglig leder i et selskap som gir ut papirmagasiner. Elsker musikk.

Artikler: 233