Magien er fremdeles til stede

Låtanmeldelse: The Beatles – «Now and Then» (single, 2023)

«Now and Then» er første nye låt fra The Beatles siden 1995, og stammer fra en av to demoer som John Lennon spilte inn på kassett på slutten av 70-tallet, kort tid før han meningsløst ble skutt og drept utenfor leiligheten sin på Manhattan i New York. John Lennon ble 40 år gammel. Drapsmannen var den da 25 år gamle Mark David Chapman som slet med psykiske lidelser. Han hadde i sin villfarelse fått det for seg at Lennon var en hykler, og at han måtte ta saken i sine egne hender. Verden mistet en unik låtskriver og artist.

Tidligere utgitte låter fra demoene er «Free As A Bird» og «Real Love», som ble ferdigstilt i 1995 og gitt ut på henholdsvis «Anthology 1» (1995) og «Anthology 2» (1996). «Grow Old With Me» ble gitt ut på det posthume Lennon-albumet «Milk and Honey» i 1984, mens «Now and Then» ble vurdert for antologien, men 90-tallets teknologi var ikke kommet langt nok til at det skurrete opptaket kunne brukes. George Harrison var også mildt sagt lunken til låten slik den forelå den gang, men heldigvis ikke verre enn at han spilte inn en nydelig gitarsolo som er brukt i utgivelsen.

Takket være KI-teknologien Peter Jackson brukte til den inspirerende dokumentaren «The Beatles: Get Back», har det latt seg gjøre å restaurere vokalen til Lennon slik at McCartney og Ringo kunne fullføre låten.

Og resultatet? Det er til å få gåsehud av, fra første tonene til siste note. Bare hør de melankolske killer notes’ene Lennon leverer i den første linja:

/ I know it’s true / it’s all because of you / and if I make it through / it’s all because of you /

FOR en åpning på låten! Og hør hvordan Ringo legger opp til refrenget! Eller hvordan McCartney ennå kan leke seg fram i bassgangene. Hør de smektende tonene fra Harrisons gitarsolo. Magien mellom de fire er fortsatt til stede i musikken, selv 43 år etter Lennons død.

John, Paul, Ringo og George er alle kreditert som produsenter sammen med Giles Martin (sønnen til George Martin), mens Jeff Lynne (ELO, Traveling Wilburys), som produserte «Free As A Bird» og «Real Love», står for det lille ekstra. Blant annet er koring fra både «Eleanor Rigby», «Here, There And Everywhere» og «Because» behendig brukt på rette steder. Låten er også drapert i akkurat passe mengder strykere. Den moderniserte sounden får The Beatles til å høres litt ut som a-ha, men det får heller våge seg.

Det er i ettertid vanskelig å forstå hvordan George Harrison kunne kalle opptaket «fucking rubbish», men det er klart at det må ha vært frustrerende den gang da 90-tallets teknologi ikke var god nok.

Peter Jackson har laget en fornøyelig musikkvideo til «Now and Then» som bare må ses. 10. november kommer også «1962-66» (det «røde» albumet) og «1967-70» (det «blå» albumet) ut i nye og forbedrete utgaver.

«Now and Then» er etter alle solemerker den aller siste «nye» Beatles-utgivelsen i historien. I motsetning til Stones ble The Beatles offisielt oppløst i 1970 og livsløpet til medlemmene skulle bli et ganske annet så vi får derfor aldri et motsvar til Stones nye plate «Hackney Diamonds». Arven etter The Beatles vil likevel være med oss for alltid, og vi kan trøste oss med «Now and Then» og hele den utrolige katalogen til gutta fra Liverpool.

Jon Erik Eriksen
Jon Erik Eriksen

Naturviter, skribent og popmusiker av sjel og hjerte.

Artikler: 205