Mange magiske øyeblikk med Indrehus

Plateanmeldelse: Kåre Indrehus – «Øyeblikka» (album, 2023)

Kåre Indrehus – artisten med den unike stemmen. Allerede der bør interessen være vekket, om du ikke allerede kjenner til Indrehus. Uansett hvor man står i den saken, er man nødt til å la seg imponere over Indrehus’ stayerevne og utrettelige evne til å skape. «Øyeblikka» er hans sjuende fullengder siden 2017. Ett album i året!

På «Øyeblikka» befinner Indrehus seg midt i livet, og det er både et godt og et vanskelig sted å være.

/ Og med førti runder rundt sola / du står uten svar / ja med førti runder rundt sola / rykker du tilbake til start

Det blir det mange underlige observasjoner og skrå blikk på tilværelsen, snurrige hverdagsbeskrivelser og mørk humor. Med titler som «Kjøleskapet gret når ungane et», «Et hinder på Tinder» og «Dongeribuksedrama», skjønner du tegninga. Den tynne linja mellom humor og alvor er et grep Indrehus har benyttet før. Det er så du ikke vet om du skal le eller gråte.

«Øyeblikka» er skrevet, arrangert og produsert av Indrehus selv. Hans kone Maria Ingrid Vosgraff Moro korer aldeles ypperlig på fine «Om det finnes en kur» og «Med et smil om min munn». Stemmen til Vosgraff Moro blir som oase i lydbildet og skaper nødvendig variasjon på albumet. Selveste Kristian Kaupang har bidratt i det grafiske arbeidet.

Du skal ha stamina for å høre på plata i sin helhet, men tittellåten gir valuta for innsatsen; en genial låt av grovt kaliber, rytmisk brilliant og glimrende arrangert av Indrehus. Låten har gått på repeat her i huset, og den inneholder også en av favorittlinjene mine fra denne plata:

/ E var tretten og et halvt og i gang med livet / da e havne i trøbbel med politiet / og det var ei lita tue som velta lasset / da e rana en butikk / men glemte å bruke maske /

Her i Popklikk har vi fulgt Indrehus og hans karriere, og notert oss at han har gått fra mer rendyrka visesang til å beherske et mer produsert og arrangert materiale. Fortsatt litt bundet av det rytmiske i den nye stilen, men på sitt beste er han helt fri – og fantastisk!

Link til Popklikks anmeldelse av det forrige albumet fra Indrehus: Når nye høyder – Popklikk

Jon Erik Eriksen
Jon Erik Eriksen
Artikler: 194