Med nese for popmusikk

Plateanmeldelse: Gorillaz: «Cracker Island» (album, 2023)

Fenomenet Gorillaz ble oppfunnet av Blur-vokalist Damon Albarn og tegneserieskaper Jamie Hewlett i 1998, som et virtuelt band bestående av de fiktive skikkelsene 2-D (Albarn på vokal, tangenter), Murdoc Niccals (bass), Noodle (gitar, keyboard) og Russel Hobbs (trommer). Det snodige visuelle konseptet til tross, Gorillaz er i bunn og grunn bare et popband, et suksessfullt et sådan, og en vellykket vei ut av britpop-stemplet for Damon Albarn på slutten av 90-tallet.  

Undertegnede har ikke vært noen utpreget fan siden Blur-dagene, og knapt nok det, men hit’en «Clint Eastwood» fra debutalbumet «Gorillaz» (2001) har alle fått med seg. Det samme med låten «Feel Good Inc.» fra det andre albumet, «Demon Days» (2005)

«Cracker Island» er det åttende studioalbumet fra gorillaene, og som vanlig har Albarn og co samarbeidet med en rekke gjesteartister. Denne gangen har de med seg et såpass bredt spekter som Stevie Nicks, Adeleye Omotayo, Thundercat, Tame Impala, Bad Bunny, Bootie Brown og Beck. Noen velkjente navn der altså, og noen nyere navn som gir god gjenklang hos den yngre delen av publikum. Oppskriften er som vanlig en dæsj elektronika/hip-hop, en spiseskje dub/reggae og en god dose latino-pop.

Gorillaz leverer egentlig ingenting grensesprengende med denne utgivelsen, og det er både en styrke og en svakhet med plata. På plussiden finner vi det faktum at skiva faktisk inneholder en rekke riktig gode poplåter.

Tittellåten, som kom ut som single allerede i fjor, har blitt Gorillaz’ største suksess siden 2005, og den er ikke en gang i nærheten av å være det beste sporet. Albumet inneholder faktisk noen av de fineste øyeblikkene fra Albarns hånd siden Blur-dagene som for eksempel «Oil» med Stevie Nicks, «Silent Running» med Adeleye Omotayo og den erkebritiske «Skinny Ape». Albarn og co har med andre ord svært god nese for trender i musikken, og man kan som kjent komme langt med solid og catchy låtskriving.


Publisert

i

, ,

av

Kommentarer

Legg igjen en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *