Merk dere navnet, folkens!

Plateanmeldelse: Kiwi jr. – «Fotball Money» (album, 2020)

Kiwi Jr. ! Merk deg navnet. Denne Toronto-kvartetten har levert en vitaminbombe av de sjeldne med det briljant titulerte og eksemplarisk korte debutalbumet «Football Money» (som her selvsagt refererer til amerikansk fotball, men likevel…) – 27 minutter med hva vi vel litt enkelt kan kalle drivende gitarpop.

Og ved siden av smittende gode melodier i farvannet der Pavement krysser Jonathan Richman & The Modern Lovers med tidlig Go-Betweens skvulpende i overflaten, gir dette meg en viktig påminnelse.

Plata er nemlig preget av hva man i gamle dager omtalte som Lo-Fi, og før det igjen som lavbudsjett, eller «primitiv» lyd. Det poengterte med det er ikke om lyden er «dårlig», men om den er interessant. Og det er den!

Det slår meg at veldig mye musikk for tiden, til og med den som er laget «på gutterommet», er såkalt velprodusert – lyden er klokkeklar, det er brukt miker og filtre som fanger opp alt og renser bort «ulyd», og så videre. Risikoen med det er som alltid før at når musikk produseres etter fellesmaler med etablerte sannheter om hvordan noe «skal» lyde, blir alt likere og kjedeligere.

Alt for mange rock-album i 2019/20 skjemmes av «god lyd», og det gjelder jaggu også veldig mange såkalte indie-band. «Football Money» skiller seg derimot ut: skranglete og energisk framførte, smarte og ikke minst upretensiøse melodier med snert som får fram indie-smilet til denne anmelder og bidrar til fornyet tro på skranglerockens fortreffelighet.

Mange kremlåter, for eksempel disse: «Murder in the Cathedral», «Gimme More», «Salary Man». Herved anbefalt!

 

 

Morten Solli
Morten Solli
Artikler: 146