En glemt svensk klassiker

Plateanmeldelse: Uje Brandelius – «Spring, Uje, spring» (album, 2015)

Denne anmeldelsen burde selvfølgelig ha vært skrevet for lenge siden, men når NRK nå midt i EM i fotball endelig viser den glimrende selvbiografiske filmen «Spring, Uje Spring», en film av og med Uje Brandelius, er ingenting mer naturlig enn å ta et dykk i det glimrende soundtracket. 

Brandelius er kjent som frontfigur i Doktor Kosmos – du vet de med hitlåten «Jag låg med henne i Tjeckoslovakien». Det er på sin plass å si litt om Doktor Kosmos siden Brandelius’ navn er så uløselig knyttet til bandet: De ble grunnlagt i Uppsala så langt tilbake som i 1991 av Brandelius (sang, synthesizer), Martin «Stålispojken» (gitar), Lina «Twiggy Pop» Selleby (sang) og Catti «Miss Universum» Larson (nå Brandelius, sang), alle skolekamerater fra Gävle. 

Eter hvert kom Henrik «Handsome Hank» Högberg inn på trommer. Tekstene til Doktor Kosmos har alltid dreid seg om politikk og humor. Politisk tilhører Doktor Kosmos venstresiden, men de er kjent for å sparke i alle retninger, noe som har skapt furore i hjemlandet ved flere anledninger.

Filmen «Spring, Uje, spring» er en varm komedie der hverdagsscener og god popmusikk blandes i en uforlignelig røre. Uje Brandelius er familiefar, radiovert og frontfigur i pop-punkbandet Doktor Kosmos. Både Uje og familien spiller seg selv i filmen. En livshendelse setter både jobben og familien på prøve og gir historien et alvorlig bakteppe. 

Albumet «Spring, Uje, spring» er solodebuten til Uje Brandelius (under eget navn) utgitt i 2015 – det vil si, Brandelius har gitt ut soloalbum tidligere, men da under navnet Dorktor Kosmos. «Spring, Uje, spring» ble gitt ut like før Brandelius fikk diagnosen (Parkinsons) som igjen ledet ham inn på idéen om å lage en teaterforestilling med samme tittel som soloskiva. Forestilling ble det, en prisbelønt sådan, og etter hvert altså spillefilm i regi av Henrik Schyffert i 2020. 

Albumet med samme navn står uansett støtt på egne ben, der det på glimrende vis åpner med «Självbiografi», en låt hvor Brandelius klarer kunststykket å fortelle hele livshistorien i én låt. «Här kommer livet (och du fattar ingenting) er en ren fest med blåsere og hele kostebinderiet. 

Godlåtene bare triller ut av rillene på denne solodebuten; «Perfekt» er bortimot en perfekt poplåt, «Ramlar mot varandra» et slags nøkkelspor på plata (som i filmen), tittellåten det nærmeste vi kommer moderbandet Doktor Kosmos, «Marionett» en gripende pianoballade og mye av det samme kan sies om «Tintin på månen». Sistelåten «När det är natt» er vakker lek med skala på pianoet. Som i bandsammenheng, er humoren er fortsatt nærværende i tekstene, men de absurde elementene er mindre påfallende og helheten oppleves som personlige og treffende.

«Spring, Uje, spring» er noe i nærheten av en svensk klassiker, og fortjener definitivt å bli løftet fram i lyset igjen. Popklikk anbefaler også den fornøyelige singelen «Grytan» som kom ut i 2023, og som Brandelius faktisk deltok i den svenske Melodifestivalen med samme året. Undertegnede har i hvert fall fått en ny favoritt.

Jon Erik Eriksen
Jon Erik Eriksen

Naturviter, skribent og popmusiker av sjel og hjerte.

Artikler: 205