Lager gull av gråstein

Plateanmeldelse: Annika Norlin, Jonas Teglund – «En tid att riva sönder» (album, 2024)

Blant våre svenske venner tror jeg trygt vi kan si at Annika Norlin troner langt der oppe. Her i Popklikk er vi svake for samtlige av hennes musikalske prosjekt, enten det er snakk om engelskspråklige Hello Saferide, svenskspråklige Säkert! eller utgivelser under hennes eget navn. Bare sjekk hva Popklikk-Espen (den eldre) i sin tid skrev om den selvtitulerte Säkert! (2007): En svensk klassiker, faktisk! – Popklikk

Eller samme Espens anmeldelse av Norlins forrige soloskive, «Mentor» (2022): Nordens popdronning i toppform – Popklikk

Annika har i de senere årene vært kjent for sine samarbeid med andre artister, blant andre Jens Lekman og Jonas Nydesjö. Denne gang har hun alliert seg med musikeren og produsenten Jonas Teglund. De to møttes visstnok på en fest hvor de begge snakket om hvor dårlig det siste året hadde vært, og ble enige om at de ville forsøke å lage et album som var løfterikt og oppmuntrende. 

Eller som de sier det selv: «Albumet har gjorts under det jättedåliga året 2023 och därför har vi sökt en lätthet, ett ljus och en tröst». 

Annika er bosatt i Umeå i Västerbotten, mens Jonas Teglund kommer fra Gällivare i Norrbotn, så jeg vil tro samarbeidet også er blitt til av geografiske årsaker.

Resultatet, altså møtet mellom Annikas forsiktig optimistiske tekster om hverdagslige detaljer og Teglunds spissfindige og smakfulle arrangement, er blitt særdeles vellykket. «Jag hänger kvar» var første trøstende single ut fra det nye albumet, «En tid att riva sönder». 

Albumet åpner med «Full på dan», en fornøyelig og gjenkjennelig beskrivelse av den slags fantestreker man kunne finne på en gang i tiden. Personlig liker jeg aller best den vakre «Super Mario», med sin vidunderlige poetiske balanse mellom det lette og det alvorlige:

/ Livet är som Super Mario / Alltid kommer nya banor / Just när man har lärt en / Är det en ny som dyker upp / Det är just som det ska vara / Man är kass här, ingen fara / Allt man lärt sig är värdelöst / När ett krig bryter ut

Sterke «Röd September», «Men ändå», «Dåligt besked» og episke «Mamma», er jaggu ikke langt unna. På «Morse» har de rapperen Erik Lundin med seg, også dét samarbeidet funker overraskende bra.

Annika Norlin er, i tillegg til å være artist, kjent som programleder, journalist og forfatter. Alt dét tatt i betraktning, er det imponerende hvor produktiv hun er. Skal man ha noe gjort, så spør en opptatt dame.

Foto: Razzia Records

Jon Erik Eriksen
Jon Erik Eriksen
Artikler: 195