Setter en ny dagsorden

Plateanmeldelse: The Other End – «The Sun Will Do You Good, They Said» (album, 2023)

Stopp pressen!

Helt ut av det blå dukker bergensbandet The Other End opp med et debutalbum vi knapt har hørt maken til her til lands. Det vil si, The Other End ga ut en debut-EP i 2018, og heldige var de som fikk det med seg, likevel, det er helt andre boller vi får servert på «The Sun Will Do You Good, They Said».

The Other End består av Ida Knoph-Solholm og Alexander Breidvik. Med seg på laget har de fått produsent Cato «Salsa» Thomassen. Her har Thomassen overgått seg selv, i tillegg har han toppet laget med musikere fra øverste hylle: Olaf Olsen (trommer), Chris Holm I (bass), Erik Johannessen (trombone), Morten Qvenild (piano), Thea Glenton Raknes (kor) og strykere fra Oslo Strings. Thomassen selv bidrar på en rekke instrumenter.

Prinsippet denne gangen har vært «more is more». Plata har blitt nydelig organisk, et levende dyr, som både puster og bever, maler, knurrer og brøler, alt til rett tid.

Det hele starter med singelen «California Dreamer», versene oser av Neil Young, men refrenget er americana på sitt aller beste og med nydelige toner fra Breidviks dobro. Den sterke og dynamiske «Love Song» drives av slidegitar og orgeltoner, og, ikke minst, vokalen til Knoph-Solholm. Stemmen hennes er en utrolig force for The Other End, den har en nærmest umerkbar vibrato og et sjeldent fint jazz-preg, og når hun i tillegg har en uovertruffen timing blir det knall i padden som de sier i Bergen. Bare hør pianoballaden «I Disappear», for eksempel.

Sjangermessig favner The Other End også bredt, her smeltes americana, rock, folk og countrysammen til en superlegering.

Bluesrockeren «Gas Station Light» og «Do We Really Need Another Song About Heartbreak» løfter begge taket på lokalet så det holder, mens nydelige «Legacy» oppleves som en oase på plata. Fortegnet på hele albumet er solid låtskriving, det er bortimot umulig å plukke ut favorittspor.

Det er fortsatt et lite sjokk at dette er et helt nytt album fra Norge. Nivået på bandet, på låter, tekster og produksjon er rett og slett skyhøyt. Ordene strekker ikke til. The Other End setter en ny dagsordenher til lands.

Jon Erik Eriksen
Jon Erik Eriksen
Artikler: 189