Tonsetter Hamsuns dikt på utsøkt vis

7C5846EA-DDDE-4F01-B0A1-B8D27D2B20F1Plateanmeldelse: Elias Jung – «Paa De Vilde Spor – Dikt Av Knut Hamsun» (album, 2021)

Denne flotte utgivelsen av den tromsøbaserte artisten Elias Jung (aka Stian Grønbech, opprinnelig fra Lofoten) kom altså ut for et drøyt år siden og gikk nok mange hus forbi, midt i pandemien. Følgelig fikk dessverre Grønbech & co slippkonserten utsatt og noe av den fortjente oppmerksomheten uteble.

Elias Jung ga ut to fine rockealbum i henholdsvis 2017, «Waiting for the Flood» og i 2018, «Wasteland», til glede for alternativfolket, for ikke å snakke om nostalgitrippen det er å lytte på EP’en«Elias Jung» fra 2010 og debutskiva, «Interstate», fra 2007.

På den nyeste utgivelsen har Grønbech gitt seg i kast med selveste Knut Hamsun og tonesatt dikt fra diktsamlingen «Det vilde Kor». Et ikke lite ambisiøst prosjekt, men likefullt et som han lykkes så til de grader med. Musikalsk befinner Elias Jung seg i et kjent norsk folk/rock/americana-landskap, men utfordringen blir ekstra stor i møte med et så gammeldags «sprog» som det Hamsun benyttetDerfor er det direkte imponerende at Grønbech løser dette og får teksten til å høres såpass uanstrengt ut.

Plata åpner sterkt med den stemningsfulle «Gjensyn», fulgt av «Hjem Fra Festen» (hør det fiffige break’et etter 2.13), deretter poplåten «Saa Vender Jeg Om» med sitt fengende plystretema og ikke minst platas beste spor, balladen «Lina», som rett og slett er til å få gåsehud av. Grønbech leverer gitarspill og vokal fra øverste hylle sistnevnte spor (og nei, det sier jeg ikke fordi mor i huset heter nettopp Lina).

Grønbech trakterer selv alt av akustisk gitar og tangenter på skiva. Verdt å trekke fram er også gitarist Håvard Stangnes’ eminente bidrag på elgitar.

To av sporene er rene instrumentaler. «Hvor De Løj» er bygd over en nydelig pianostrofe og avslutningsvis får vi vakre «Paa De Vilde Spor».

«Skjærgaardsø» har en herlig nostalgisk stemning over seg, i bruken av den filmatiske effekten på bassen som vi kjenner fra «Twin Peaks Theme».

«Alrunen» har Grønbech fått med seg Arktisk Filharmoni som tilfører låten et mektig strykearrangement.

Hamsun ga ut kun denne ene diktsamlingen. Det blir derfor vanskelig å ønske seg en oppfølger, men det er gledelig at Grønbech har levert et produkt så solid at man nesten må tilbake til Finn Coren sitt mesterverk «I Draumar Fær Du – Dikt Av Olav H. Hauge» (2008) for å finne maken.

Foto: Carl Christian Lein Størmer

 

Jon Erik Eriksen
Jon Erik Eriksen

Naturviter, skribent og popmusiker av sjel og hjerte.

Artikler: 205