Musikktips på en søndag

7A04C1DD-24E1-40B6-B3C9-1D16C62BB0EBSøndag er en fin dag å finne roen. Se på fotballkamper. Drikke noe godt og helsebringende. Spise mat utenom det vanlige. Lytte på gode musikktips fra Popklikk. Her har du 30 sterke anbefalinger, henter fra 14 album Popklikk-redaksjonen setter stor pris på. Vi har også plukket ut to låter vi digger hardt. Spilleliste nederst i saken. God fornøyelse!

Wilco:  «Being There» (album)

Noen ganger tar vi i Popklikk fram gamle favoritter og klassikere. «Being There» beviste at Jeff Tweedy fortsatt hadde en stor låtskriver i seg etter oppløsningen av Uncle Tupelo. Sørstatsrock, støypop, countryballader og powerpop utgjør en plate som vi gjerne inntar i et jafs. Det er kanskje den ultimate alt.country-platen, men viste også at Tweedy hadde andre ideer inne, hvilket vi har fått bevis for de 23 årene siden «Being There» kom ut. Høydepunkter? Alt, hele greia, the whole shebang!

Amy Rigby: «The Old Guys» (album)

Denne plata er så bra at den burde vært med da vi kåret den beste musikken i 2018, men  i mylderet av album forsvant den dessverre under radaren. Amy Rigy, som for øvrig er gift med Wreckless Eric som har produsert plata, har laget en skikkelig deilig rockplate som har hentet mye inspirasjon fra 60-0g 70-tallet og artister som Bob Dylan, Neil Young og The Velvet Underground. «Bob» er en av fjorårets nydeligste låter.

Håkan Hellström: «2 Steg Från Paradise» (album)

Det er ikke ofte man hører et album så proppfullt med fengende melodier og stilige tekster. Det beste med Hellström er at han så til de grader har maktet å skape et eget musikalsk uttrykk. For måten han; godt hjulpet av en særpreget stemme, store doser sjarm, en særdeles proff, men like fullt vindskeiv innstilling, har foredlet mengder av inspirasjonskilder til formelen «det høres jo helt ut som Håkan Hellström», er rett og slett imponerende.

Van Morrison : «Full Force Gale» (låt)

Det må bli en ire til, men fra lenger nord på øya. Jeg liker han best når han slipper seg løs, men uten å skeie helt ut. Herre Jemini; fiolinen og trompeten. Koringene. For et band. For en produksjon. Kan det bli bedre? Åndfull og samtidig veldig glad musikk. Fra en av hans herligste plater, «Into The Mystic».

The Pearlfishers: «Sky Meadow» (album)

På dagtid underviser David Scott ved universitetet, på kveldstid snekrer han låter for The Pearlfishers. Etter snart tjue år i gamet, må vi kunne si at The Pearlfishers er et av de beste kammerpop-bandene vi har. «Sky Meadow» er breddfull av fantastiske melodier, konsise arrangementer og smarte tekster. Ja, og så er det en låt som heter «Todd is God». Der har vi nok en grunn til å ta en lytt! Andre favoritter? «Sky Meadows», «My Dad the Weatherfan» og «I Can’t Believe You Met Nancy».

F1EFAD05-E066-4466-89FD-C0D5AAF882E0

Brett Dennen: «Smoke And Mirrors» (album)

I den beste av alle mulige verdener hadde «Smoke And Mirrors» fått en haug knallgode anmeldelser samtidig som sprettballåter som «Wild Child», «When We Were Young» og «Out Of My Head» hadde dundra ut av radioen 24/7. Dennen er dessuten en mester i å kombinere de spretne låtene med melankolske og såre sanger. Noe som innebærer at albumet aldri blir kjedelig eller repeterende.

Elvis Costello and The Attractions: «Get Happy» (album)

Popklikk-Espen (den eldre) kjøpte denne i London da den kom ut. Han var på fotballtur og måtte vente noen dager i spenning før herligheten slo seg løs på platespilleren. At det var 20 låter på skiva var på den tiden hinsides all fornuft, men for noen låter! R&B, soul, rock og pop, hele pakka. Og selvfølgelig produsert av Nick Lowe. At tangentene til Steve Nieve flyr i alle retninger er spesielt gøy. «Get Happy!» er en av Costellos fineste øyeblikk – en klassiker!

Hästpojken: «En magisk tanke»(album)

I Popklikk liker vi viktige ting som frihet, pop, følelser, gode melodier og Sverige. Alt dette og mer til får vi høre fra Göteborgerne i Hästpojken. Her er hjertet langt utapå og Martin Elissons vokal formelig dirrer av store følelser over uimotståelig fengende gitarpop. Låter som «Sommarvin», «Samma himlar» og «Imperial» er for klassikere å regne i følge våre øreganger!

Elton John: «Captain Fantastic» (album)

Hva pokker skulle vi gjort uten Elton John? Herregud, 70-tallet uten John Elton, som en i Popklikk-redaksjonen trodde han het, hadde vært såååå mye fattigere. Det var aldri tvil om at Bernie Taupin og Elton var både kapteiner og fantastiske låtskrivere. Popklikk eldste skribent påstår at han har hørt «Captain Fantastic» minst 1000 ganger, og at skiva er helt, kremt, fantastisk. Noe som stemmer på en prikk!

Patrick Street : «Music for a Found Harmonium» (låt)

I anledning St. Patricks Day. Fra Simon Jeffes og Penguin Cafe Orchestras underfundige musikalske univers. Dette er likevel den beste versjonen, så musikalsk elegant og smittende festlig, at det gjør den svarteste metallrocker lystigere enn en lerkefugl. Bidrar på beste måte til sinnets munterhet.

10cc: «Deceptive Bends» (album)

«Deceptive Bends» ble spilt så mange ganger på gutterommet hos en fyr i Popklikk-redaksjonen at han trolig ennå kan alle tekstene utenat. 10cc lagde bøttevis med geniale og tidvis litt skrudde poplåter. Alle som vokste opp på 70-tallet husker superhiten fra «Deceptive Bends», «The Things We Do For Love», men mange smiler nok også med ørene når «People In Love», «Good Morning Judge» og «Marriage Bureau Rendezvous» entrer hjernekontoret. Bandets kanskje beste låt, «Feel The Benefit (pts 1 & 2 & 3)», er selvfølgelig også med.

Teenage Fanclub: «Shadows» (album)

Ja, i Popklikk elsker vi Teenage Fanclub! De hyggelige gutta fra Glasgow er mest kjent for 90-tallsplatene, men vi lytter til at de har laget og vil oppfordre til ikke å glemme perler som denne, altså «Shadows» fra 2010. Norman, Raymond og Gerard har aldri revolusjonert noe som helst, men det er også hele poenget! De leverer alltid sterke plater, breddfulle av den umiskjennelige signaturen deres i crunchy gitarer, fengende melodier og harmoniene! «Shadows» har noen av deres beste låter, synes vi, lytt bare for eksempel til «Baby Lee», «Dark Clouds», «Live With The Seasons» og «The Back Of My Mind».

9A8B9AC4-FBE2-4732-904F-F34350C4D1CB

The Autumn Defense: «Fifth» (album)

«Fifth» er proppet full med så mange deilige poplåter med beina godt planta 60-og 70-talls pop, at det er klin umulig ikke å bli begeistret. En begeistring som i hovedsak skyldes en salig miks av sjarmerende harmonier, The Byrds-gitarer og bølgeskvulp. At bandet har latt seg inspirerer av artister som The Beach Boys, Love, The Bee Gees, Steely Dan, The Beatles og 10cc er nok mer enn bare en antagelse.

Rayland Baxter: «Imaginary» (album)

Vi syntes at Rayland Baxter ga ut en av de beste platene i 2018. Forgjengeren «Imaginary Man» fra 2015 er også i aller høyeste grad verdt en lytt. Nydelig americana er oppskriften på «Imaginary Man», løftet av Raylands øre for detaljer og ikke minst hans litt raspete og særegne vokal. Personlige tekster iblandet samfunnskritikk og et skeivt blikk på samtiden preger plata. «Mr Rodriguez», «Yellow Eyes», «Rugged Lovers» og «All In My Head» er fine låter å starte med!

Egil Olsen:  «Ooo What Happened» (album)

«Ooo What Happened» er et lite lykketroll av ei plate som sporenstreks får oss til å tenke på kanonartister som Neil Young, Eels og Steve Forbert. Låtene beveger seg i et landskap midt mellom pop og rock, men Olsen slenger også  inn små doser country, soul og gospel litt her og litt der. Tekstene er jordnære og dveler rundt eksistensielle problemstillinger som tvil, vemod, savn og søken etter noe godt og meningsfullt.

Babybird: «Ugly Beautiful» (album)

Med låta «You’re Gorgeous» fra «Ugly Beautiful» erobret Babybird (les Stephen Jones) i 1996 med rette Storbritannia og halve kongeriket. «Ugly Beautiful» er et flott album med snasne poplåter som for eksempel «Goodnight», «Candygirl» og «Jesus Is My Girlfriend». At det er fullt mulig å danse til opptil flere av låtene er selvfølgelig et stort pluss.

 

Lyttelua
Lyttelua
Artikler: 192