Nærmere americana-himmelen kommer du neppe i år.

B92CEB5B-0ADA-4F0D-B4E2-0B2169D1D0C4Plateanmeldelse: Caroline Spence – «True North» (album, 2022)

Med albumet «True North» manifesterer Spence seg som en av de aller sterkeste stemmene innen country/americana-sjangeren. Den Nashville-baserte Spence, som opprinnelig kommer fra Charlottesville, Virginia, har hatt et voksende publikum siden albumet «Somehow» i 2015, og ikke minst siden utrolig fine «Mint Condition» som kom i 2019.

Da Popklikk anmeldte «Mint Condition» skrev vi blant annet: Popklikk fryder seg litt ekstra når de hører plater der rock og country smelter sammen.

Caroline Spence har en nydelig stemme, en forførende girlnextdoor-faktor og en formidlingsevne av en annen verden. Spence’ øvrige superkrefter er at hun er herlig upretensiøs, autentisk, melodisikker og en sterk tekstforfatter.

Denne gangen har Spence samarbeidet med produsent Jordan Lehning, noe som har resultert i en produksjon som heldigvis er befriende fri fra kommersielle krumspring eller andre forsøk på å forme Spence, men som likevel moderniserer uttrykket akkurat så mange hakk som man kunne håpe på.

Skal man først trekke fram noen låter på plata, kan man nevne førstelåta «Mary Oliver», eller «Clean Getaway» med sitt ABBA-piano og rørende fine tekst som handler om å tro at man kan unnslippe den man er som liten. Platas kanskje sterkeste låt er den glimrende, melankolske «Scale These Walls»:

Come on over hеre and scale thesе walls/
I built them just for you/
Come on over here and scale these walls/
I feel your love breaking through

«I Know You Know Me» er også utgitt som duett med Matt Berninger tidligere i år, en sterk låt som like gjerne kunne vært på sisteplata til The National. «Icarus» er platas mest rocka øyeblikk. Her er Spence nærmere R.E.M. enn Emmilou Harris.

Caroline Spence er kun 32 vintre gammel. Forventningene til henne er definitivt ikke blitt mindre etter dette beundringsverdige albumet. Min spådom er uansett at nærmere americana-himmelen kommer du i hvert fall ikke i år.

Foto:carolinespencemusic.com

Jon Erik Eriksen
Jon Erik Eriksen
Artikler: 194